Luni, Noiembrie 19, 2012, 01:46 AM 

Daramatorii de Mituri: Mai stai inca putin
     media: 0.00 din 0 voturi

Mai aveam atat de PUTIN, o singura treapta de urcat, o singura promovare, nu-ti ceream atat de mult, dupa aia lucrurile s-ar fi aranjat de la sine, am fi mers intr-o vacanta lunga, undeva intr-o insula din Pacific [….] dar trebuie timp, Laura, drumul pana acolo e facut din seri petrecute la birou, sedinte si rapoarte, trebuie sa trecem prin ele, sa invingem sute de deadline-uri, altfel insula ramane numai o poza frumoasa de pus pe desktop…

Citatul de mai sus e din romanul Deadline scris de Adina Rosetti si publicat de Editura Curtea Veche dar ar putea fi foarte bine un puseu din gandirea corporatista a oricarui specimen. Ce caracteristici sa aiba specimenul? Pai simplu: angajat in corporatie de cel putin 3-4 ani, de preferinta sa lucreze cu clienti ai angajatorului, sa munceasca nopti si week-enduri fara o retributive suplimentara (imediata), sa-si neglijeze prietenii si iubita/iubitul datorita serviciului si sa aiba un ideal. Care ideal e o vacanta lunga intr-o insula din Pacific in exemplul de mai sus. Dar ar putea fi foarte bine o promovare la o functie foarte maaaare (gen partener intr-o firma de consultanta), un bonus enorm de valoarea unui apartament in Piata Victoriei sau, cel mai frecvent cliseu, un job de executiv la o alta companie.

Cum ajungi la ideal? Pai simplu, nene, rabzi! Iti da Tipicarul sarcina sa faci curatenie pe fisierul din retea (inainte de arhivare), asta in conditiile in care ai zeci de deadlineuri pentru alti clienti? Nu, nu trebuie sa-l pocnesti si sa-l faci una cu podeaua, trebuie sa rabzi INCA PUTIN (pana la arhivare), altfel primesti bad feedback si nu mai atingi idealul. Seful Petrica te omoara cu note de revizie? INCA PUTIN mai rabda, si te face si pe tine sef. Ai ajuns sef iar Cavalerul Frezat freaca menta delegandu-ti toate prostiile pentru ca apoi sa te intrebe vrute si nevrute? Raaabda INCA PUTIN si poate iei un bonus mare la anul. Clientul e prost de pute si te sacaie cand ai lucruri mai importante de facut? Nu-I nimic, mai rabda PUTIN si poate ajungi si tu la un client sa-I sacai pe altii.

Acum pe bune, cat de PUTIN? Acum vreo 8 ani am plecat dintr-o firma tip “pomul laudat” la care lucram in medie 90 de ore pe saptamana (aproape 400 pe luna) si care “platea bine” conform taxime-tristilor, mai précis 400 de euro pe luna. Remuneratie orara comparabila cu cea a chelnerilor de la Mc Donalds. “Vaaaai, cum poti sa pleci acum, - mi-au spus cativa spalati pe creier – de ce nu mai stai PUTIN, 2-3 ani, o sa te faca manager si pe urma daca vrei sa pleci, o sa pleci pe un salariu mult mai mare, chiar si 1.200 de euro”. Norocul meu e ca n-am mai rabdat putin si am plecat dupa 15 zile de preaviz. Am muncit cinstit si rezonabil si la noul loc de munca, am schimbat firma din nou si dupa 2 ani (PUTIN-ul pe care-l trebuia sa mai astept la primul job) aveam un salariu considerabil mai mare decat cei 1.200 laudati.

Sefa mea n-a plecat insa. A mai stat, pentru ca desi era déjà Sef a decis sa mai rabde PUTIN pana o sa fie Mare Sef (aka Senior Manager). PUTIN-ul ei insemna 3 ani dar surpriza… mai marele Satrap din firma a decis sa faca niste economii si sa n-o promoveze. De ce? Aaa, pai il doare sufletul ca o angajata asa competenta si devotata n-a putut fi promovata dar are mainile legate si nu poate face nimic pentru ca ea nu si-a luat nus-ce examen! Intre timp, femeia a promovat la alte capitole cum ar fi numarul de vizite la doctor, dezechilibre hormonale, stari depresive si sticle de vin golite. Mai avea foarte putin pana la o cruce in cimintir insa s-a oprit insa la timp si a plecat fara sa priveasca inapoi. Altminteri, cineva i-ar fi spus ca mai are atat de PUTIN pana la pozitia mult visata.

Eee, nu mai stau, stau PUTIN sa iau bonusul si sa-l vad in contul bancar, sa zic ca n-am muncit degeaba, si pe urma ma car”. Asta e cam ca suta lui Ceausescu, iti dau o firimitura dupa ce lucrezi 12 luni ca boul si-ti promit ca la urmatorul semestru o sa-ti dea o avere. Si tot asa. Ca o curiozitate, inainte de a pleca de la unul dintre joburi, Marele Satrap mi-a promis ca-mi da un bonus egal cu doua salarii daca raman inca un an. I-am ras in fata. Erau destui angajatori care ofereau al 13-lea salariu din oficiu si al-14-lea in functie de performanta. E adevarat, trecute-s vremurile acelea dar principiul ramane. Top -Managementul e atat de fixat cu ochii pe concurenta incat nu descuie cutiuta cu prime / oferte / nebunii pana nu o face jumate din bransa.

Voi incheia cu evenimente mai recente, si anume sfatul Directoritei dupa ce-i impartasisem gandul de a pleca din Multinationala de pe Insula. Raspunsul ei a fost de anticipat: Mai bine ramai INCA PUTIN, adica un an, si te facem Sef. O sa castigi mai mult decat unde te-ai duce acum, piata e la un nivel foarte jos, asa zice si regele Arthur. Bine, regele Arthur zicea de mult de criza, trebuia sa mai taie costurile ca sa-si creasca dividendul cat sa-si intretina toate amantele.

Dupa 3 saptamani. Eu: Mi-am gasit job. Ea: Pacat. Si lucrezi mai putin, nu? Dar ti-au dat si bani in plus fata de cat castigi aici? Eu: Da. Vreo 20% mai mult. Ea: Wow! Pai noi nu ti-am fi dat 20% nici dupa ce te-am fi promovat (peste un an). Nu ca n-as fi stiut!

Sunt doar cateva exemple din cele nenumarate in care cel ce nu asteapta / rabda INCA PUTIN, obtine avantaje mai mari prin actiunea contrarie. Aaaa, poate vreti sa stiti ce s-a intamplat cu Augustin Duna, personajul principal din Deadline, cartea cu care am inceput insemnarea pe blog? Pai l-a parasit iubita cu care statea de 10 ani, subalterna cea mai buna a murit de epuizare, lumea l-a aratat pe el cu degetul dar el a continuat sa astepte. INCA PUTIN. Si a reusit, a fost promovat si s-a ales cu una bucata managerita de marketing. Cartea nu precizeaza daca a ajuns sa lucreze mai putin. Dar ce conteaza? E bine cand totul se termina cu bine.

Romanul are happy ending. Dar realitatea?


E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.386
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare