Duminica, Iulie 22, 2012, 06:21 PM 

Munca ta, meritul lor
     media: 5.00 din 1 vot

Noul meu sef este un tipicar. Linistiti-va! Daca mogulii sunt de obicei rai, dar mai sunt si buni din cand in cand, tot asa e si cu tipicarii. Spre deosebire de nemernicul de Tipicar care mi-a stricat mie ploile cu promovarea in 2009, noul sef are doar niste mici obsesii pe care le poate justifica. Iar obsesiile astea se nasc fie din frica, fie din traume precedente.

Nici nu e de mirare. A petrecut ultimii 6 ani in actuala corporatie, dar inca se mai vad traumele provocate de fostul angajator. Care fost angajator e chiar o firma de consultanta, concurenta cu cea care mi-a macinat mie aproape 7 ani din viata. Nu vreau sa fac postul asta despre sef, ci despre una din traumele lui: asumarea meritelor unei persoane de catre seful persoanei respective.

Intr-adevar, sefu evita la maxim sa trimita vreun mail cu orice fisier in care am avut si un rol pe motiv ca nu vrea sa-si asume meritele mele. Intr-un moment de sinceritate, mi-a si explicat. Unul dintre partenerii de la fostul angajator, nume de cod Dobitocul, plagia toata munca tanarului, dandu-I impresia clientului ca el, Dobitocul, este cel care a creat de la cap la coada toate rapoartele mestesugite de fapt din greu de catre actualul meu sef.

Sefu are fara indoiala o problema cu caputul dar intrebarea care ma framanta acum este alta: ce dracu urmaresc astia care isi asuma meritele altora?

Bine, am inteles, astia mici cu 2-4 ani de experienta vor sa promoveze si incearca din greu sa-I pacaleasca pe sefi ca au muncit mai mult decat in realitate. Intr-un an, doi le trece dupa ce au urcat cat au putut sa urce si apoi se cara la un job mai lejer cu mai putina munca unde sa-si pota etala fuga de raspundere.

Dar totusi, cand vorbim de un partener, cum este Dobitocul, pe cine dracu mai vrei sa impresionezi? Sa presupunem ca ar fi vorba de seful partenerului si anume managing partnerul. Dar stai! Mailul ala ajunge doar la client, cu copy la supusi, nu si la sefi.

Si atunci? De ce ai vrea sa pari tu geniu in fata clientului in loc sa promovezi toata echipa? Greu de imaginat si probabil as fi ramas cu intrebarea deschisa daca nu mi-ar fi fost dat sa lucrez nu cu mult timp in urma cu Cavalerul Frezat. Raspunsul poate parea simplu pentru logica lor insa pe mine m-a lasat perplex de fiecare data cand ma intalneam cu situatia, confirmata si de un feedback al unui client director, dus rau cu pluta.

O sa pun in cele ce urmeaza un fel de citat, asa, din “gandirea” lor revolutionara:

“Suntem cateva firme pe piata asta si toate actioneaza la fel. Iau absolventi si le asigura training si plata calificarii profesionale. Cu mici diferente, calificarile sunt fix aceleasi si dureaza cam 2-3 ani. Ca atare, angajatii au aceeasi pregatire si aceeasi abordare in relatia cu clientul. Ei isi fac treaba si clientul nu percepe diferenta intre noi si concurenti. Mai mult, angajatii nostrii interactioneaza de obicei cu angajatii lor, fara ca directorul clientilor sa vada munca de ansamblu.

Factorul care face diferenta este insa PARTENERUL care intra cel mai adesea in contact cu directorii si actionarii clientului. Adica EU. EU sunt ala importantul la care apeleaza personajele cheie de la client si care ma suna de fiecare data cand au o intrebare. Daca au o intrebare, trebuie sa le si raspund. De unde naiba sa stiu daca eu nu merg acolo cand se face munca? Nu mai bine dau un mail catre sclavii aia care fac munca si cer un raport? Iar dupa ce-l primesc, sterg orice urma lasata de membrii echipei (cum ar fi initiale, semnaturi, documentare de genul “Cutarescu a vazut registrul si a constatat…”) si pretind ca totul a fost facut de mine?” Si uite asa, EU raman ala care stie tot si clientul ne va alege pe noi in detrimental concurentei, si asta datorita MIE “

N-am sa comentez pentru ca m-as lansa intr-o noua epistola plina de sfinti, morti, penisuri si mama partenerului ciorditor. Ma simt insa bine cand realizez cat de bine am facut ca m-am carat din firma aia cancerizata si din universul lor plagiator in care meritele nu ti se recunosc niciodata pe masura. Si ti se si fura.

Ce e mai curios e faptul ca am plecat de doua ori din firma aia. O data din Romania si o data de pe insula. Iar cand, dupa prima plecare, m-a intrebat cineva daca vreau sa ma intorc, i-am spus ca m-as intoarce numai pentru a trai bucuria pe care o simti cand pleci. Culmea e ca am avut dreptate.


E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.742
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare