Sambata, Iulie 16, 2011, 03:01 AM 

Busy S09E03: Ore la hectar
     media: 1.00 din 1 vot

Lucratorii agricoli de la CAP Patlagele au dat dovada de mult entuziasm, energie si elan muncitoresc depasind productia de cartofi la hectar cu 15 % fata de plan. Nici muncitorii de la CAP Fantanele nu s-au lasat mai prejos...” Bla-bla-bla, stim cu totii ce ne servea televiziunea anilor 80: cifre manipulate, planuri fara sens, propaganda politica si limbaj de lemn cu galeata. In Romania, TVR 85 s-a transformat in Antena 3 2010 iar pe insula... Da chiar, cum o arata oare propaganda corporatista in 2011 intr-o corporatie standard ?

Din episoadele anterioare in Busy Season:
- Cel ce va scrie aceste randuri si care semneaza sub pseudonimul de unique2, aka corporatistu, primeste ce-si dorea de vreo 3 ani: o pozitie de sefut
- De parca n-aveam destul pe cap cu Clientul cel Naspa, experienta dovedind totusi ca nu-i chiar asa de rau, Dl. Ridicol m-a procopsit cu un nou personaj: Snobul Snobilor si mosia pe care o conduce in Europa
- Considerand ca avem prea multi bani, Regele Arthur arunca un buzdugan, oprind cu desavarsire plata orelor suplimentare.

Busy S09E03: Ore la hectar

Odata cu cresterea salariala enorma de 6%, am mai primit ceva la trecerea la sefut: un portofoliu. Ba nu. Doua. Unul propriu si unul partajat.

Portofolii... rad in soare

Un exemplu bun de proiect partajat este cel cu mosia din episodul 2 iar “munca” descrisa in episode (baut, mancat si palavrageala) este singura la care liderul proiectului (in cazul nostru Dl Ridicol) pune osul. Partea care urmeaza (coordonare a 6-7 sclavi, facut si munca lor pentru ca ei n-au reusit s-o faca, informat directorul) e facuta de mine. Sa adaugam faptul ca cel mai experimentat sclav e Carcotasul care mai mult se plange decat munceste si déjà avem imaginea perfecta a unui tip de proiect in care cel ce munceste cel mai mult din echipa e chiar sefutul.

Situatia ar sta invers, cel putin teoretic, cu portofoliul propriu. Aici ar trebui sa-i frec pe sclavii din dotare ca pe hotii de cai in timp ce eu trec cu pixul un “aprobat” si semnez. Dar vezi tu ca masura regelui Arthur cu oprirea la plata a orelor suplimentare m-a cam lasat cu ograda goala, fiind nevoit sa aleg dinte Carcotas, Rocker si Lemur. Ceilalti au dat bir cu fugitii.

Generatia urmatoare de sclavi

Situl de socializare Facebook m-a ajutat destul de mult in relatia cu Rockerul. Asemenea zmeului din poveste, Rockerul isi arunca buzduganul inainte sa ajunga la serviciu, punand un status de genul: “Smashing! Am cantat aseara in bar pana la 12, apoi am baut ca porcu’ si la 3 dimineata am primit o chitara in fata de la un twat. Ce ochi umflat am! Dupa-masa ma duc la doctor”. Juniorul Rocker, Carcotasul and 3 others like it. Mie nu-mi place si, oricat de bine m-as fi uitat, n-am gasit niciun buton cu titlul ‘hate you’ sau ‘dislike’.

Intalnire de planning cu Lemurul si Cavalerul Frezat. Lemurul s-a jucat cu un pix pe toata durata intalnirii, punand intrebari doar la sfarsit.
Lemur: Cum documentez mediul?
Eu: Nu-l faci. Dupa cum am zis acum 5 minute, l-a facut Poloneza asta-vara
Lemur: Dar dividendele?
Eu: Dupa cum zicea si Cavalerul, e facut in mare parte de Poloneza. Trebuie doar sa-l actualizezi
Lemur: Si tranzactiile?
Cavalerul Frezat: La fel, parca am mai zis.

Vine si momentul in care Lemurul trebuie sa predea ce a facut. “N-am terminat, dar maine e sigur gata! Doar putin la curs mai am si gata!”, mi-a zis el 10 zile la rand. Pana la urma i-am confiscat dosarul sa vad si eu ce i-a produs mintea. Ce sa vezi? Toate chestiile facute impecabil de catre Poloneza fusesera futute la fel de impecabil de catre maimuta. Pe langa astea, singurele chestii facute de el aratau ca dracu, desi la o prima revizie ii atrasesem déjà atentia ca e prost.

In fine, Carcotasul si-a ales cel mai prost moment sa faca pe desteptul. Unul dintre cei mai mici client era de fapt MAAAARE pe plan global. Destul de MAAAARE incat sa-si permita sa ne nea niste date pe 29 (la 5 seara) si sa aiba pretentia ca noi sa-i dam raportul pe 31. In mod normal, ar fi durat cam 3 saptamani. Ce crezi ca-mi zice mie Carcotasul la 5 jumate seara? “ Nu pot, eu am alte prioritati!!!”

Las ca vine ea evaluarea!

Din pacate, n-am putut sa dau cu evaluarea in ei asa dupa cum mi-am dorit. Rockerul si-a recunoscut toate pacatele, dar nu s-a sinchisit. De promovat oricum nu putea sa promoveze, pentru ca nu fusese in stare sa ia niste amarate de examene pe care incerca sa le dea gata de vreo 5 ani. Si oricat de intelegatoare a fost in trecut, de data asta firma nu putea sa creeze pozitia de Junior 5 in mod special pentru el.

Lemurul s-a revoltat, protestand prin strambaturi si schimonoseli la toate ‘sugestiile de imbunatatire’ strecurate in evaluare
Lemur: Cuuum? De unde puteam sa stiu eu asta?
Eu: Din intalnirile de planning. Vezi ca e pe minuta pe server
Lemur: Dar am uitaaaaaat!!
Din pacate, nici pe el nu l-a afectat. De plecat pleca oricum din firma, din motive ce tin de legea imigratiei si niciun alt birou international nu era fraier sa-l transfere.

In fine, Carcotasul a gasit cea mai tare solutie. Vazand ca timpul trece si (auto) evaluarea nu vine, l-am intrebat cam cand are de gand sa-mi ceara parerea cu privire la “performanta” lui pe clientul MAAAARE. “Aaaa, pai nu-mi fac, ca regulamantul zice ca trebuie sa cer feedback doar pentru proiectele de peste 30 de ore!” Corect, desi facuse mai putin de 30 de ore doar pentru faptul ca a refuzat sa lucreze mai mult, pe buget fiind trecut cel putin dublu.

Pacaliti si pacalici

Se intelege ca in toate aceste cazuri, eu am centrat si tot eu am dat cu capul, plecand adesea pe la 2-3 dimineata de la birou. Nici ceilalti colegi (sefuti si chiar sefi) n-au stat mai bine sezonul asta. Proiectele s-au finalizat insa, veniturile au crescut iar banii au intrat in conturile cavalerilor condusi in lupta de catre Regele Arthur. Ar fi de asteptat ca si cheltuielile sa creasca cumva pe masura, conform unor reguli primare ale economiei. Ei bine nu numai ca n-au crescut, dar chiar au scazut. Ore suplimentare nu s-au platit, iar numarul salariatilor a scazut, deci fondul de salarii a fost mai mic.

Regele Arthur ne pacalise magistral. Intr-adevar, acum 12-13 luni ne daduse tuturor o compensatie lunara fixa care nu era cu mult mai mica decat media overtimeului platit. Numai ca si numarul de ore suplimentare avea sa creasca in 2011 si asta nu era deloc o intamplare.

Cand n-o sa mai platit orele suplimentare, zicea Regele intr-o cuvantare din 2009, numarul de ore lucrate o sa scada”. O alta brosura cu FAQ spunea in stilul blondei de la marketing: “Asteptarea este ca in busy season, fiecare persoana va lucre un numar de ore rezonabil peste program”. Numai ca a venit 2011 iar Regele a spus: “De acum incolo, vreau ca toata lumea sa lucreze 52 de ore saptamanal in busy season. Cine indrazneste sa lucreze mai putin de-atat, va fi secondat pe plantatiile din Londra sa se invete minte!”. Pai, asta numesti tu rezonabil mai Rege? 30% mai mult decat normal?

Regele raportarilor

Profitul a crescut intr-adevar, dar tot nu vedeam de unde naiba vine mania Fuhrerului pentru 52 de ore. Nu de alta, dar pana la urma pacostea a cazut peste junior care au trebuit sa munceasca 52 de ore pentru firma si sa invete inca 30 de ore pentru examene. Daca ar fi muncit mai putin, ar fi fost mai odihniti si ar fi dat un randament mai bun. Profitul ar fi ramas la fel iar oamenii ar fi fost mai multumiti si nu ar fi cautat sa plece.

Aveam sa inteleg cand am baut o cafea cu unu de la conta. Un zbir de pe la Londra vroia raportari din teritoriu cu cifre babane. Nu neaparat cu numarul de ore dar mai ales cu veniturile. Tot omul de la conta mi-a zis ca veniturile nu se inregistreaza in conta cand se factureaza clientului, ci – asta mi-a zis-o el exact asa cum cititi – “pe masura prestarii serviciilor”. Ce inseamna asta? Nu ma duce capul, dar contabilul mi-a explicat ca numarul de ore de pe timesheet se inmultesc cu o rata orara standard (dracu stie cum se mai calculeaza si asta) si cam astea ar fi veniturile. Chiar daca unii lucreaza iar altii (vezi cei 3 magari de mai sus) inventeaza 52 de ore, contabilitatea raporteaza venituri uriase iar Regele Arthur e fruntas.

In realitate, si el si noi stim foarte bine cam cati bani are de primit de la client, asa dupa cum la fel de bine stim ca “veniturile” astea vor trebui ajustate cand se termina toata munca si primit onorariul in cont. Numai ca, in momentul in care se va intampla asta, Regele va fi in concediu pe Coasta de Azur , iar cand se va intoarce va inventa tot felul de motive, vina finala fiind bineinteles a noastra ca am fost ineficienti.

Pana atunci, aidoma trepadusilor comunisti mentionati la inceputul postarii, Regele isi va fi realizat cele doua mari obiective:
- Sa isi traga o parte din banii facuti prin munca poporului
- Sa umfle ca pe un balon tonele / orele la hectarul de plantatie si sa le raporteze mandru nevoie mare Marelui Carmaci


Comentarii

  1. Silviu

    Ar trebui sa treci pe timesheet si orele in care scrii pe blog, sigur se multiplica si da bine Arthur :)


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.457
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare