Vineri, Martie 4, 2011, 03:37 AM 

Busy S09E01: Drumu spre sefie
     media: 0.00 din 0 voturi

Duminica de la 11 la 21, luni de la 5 la 19 si de la 21 la 1, marti de la 7 la 21, joi de la 9 la 20 si de la 22 la 2, vineri... Nu mai continui pentru ca oricum n-ati ghicit. Nu e orarul vreunui supermarket arabesc, e doar timesheetul meu pentru saptamana trecuta. Sau pentru oricare alta saptamana de ceva vreme. Sau scuza mea pentru ca n-am mai scris de multisor pe blog. Toate la vremea lor insa, iar azi e vremea e sa inauguram...

Busy S09E01 Drumul spre sefie

Din sezoanele busy anterioare:
- Plecat din Romania pentru a scapa de dastepti si contabile contopiste, m-am trezit pe o insula mica inconjurat de idioti maronii sau de tipicari
- Din fericire, acestia au plecat repede, fie ca tarfele catre un alt peste (vezi Tipicarul), fie alungati din regat de catre Regele Arthur, cavalerul absolut al mesei rotunde, mobilier celebru la care se iau toate deciziile legate de personal
- Colegii sunt cum sunt, insa nici la bani n-am prea avut noroc, cavalerul Independenta facandu-ma sa-mi vand niste actiuni la un pret de cacat, motivand niste presupuse conflicte de interese
- Unul dintre conceptele cu care m-a indoctrinat corporatia este consilierea, proces prin care ti se aloca un consilier din oficiu. Din pacate, l-am nimerit pe Motan care a mieunat suficient de jalnic cat sa nu fiu promovat. Din fericire un client l-a momit pe Motan cu o branzica mai buna asa ca succesoarea lui, Directorita m-a facut ceea ce felina n-ar fi reusit nici in 1,000 de ani: şefuţ. (de data asta nu mai omit diacriticile ca iar primesc vizitatori care gugalesc ‚cum se fut oameni’)

Busy Season 09 Episodul 1: Drumul spre sefie

Linia de start

1 septembrie 2010. Unde sunt luminile? Unde e sampania? Unde sunt discursurile? Unde e receptia data pentru noii sefuti? „Vezi ca de azi esti sefut, ma smulge Directorita din lantul intrebarilor. Stii, nu prea am timp de tine. Mai bine du-te la Metodolog sa-ti arate el ce trebuie sa faci

La metodolog e coada de sefuti. Nu de alta, dar e singurul Sef. Restul si-au luat talpasita de bine ce e sa fii (simplu) Sef. Meto ne explica in timp ce-si taie unghiile (sa intelegem ca acasa are treburi mai importante): „Asta e fisieriul cu planul, atat produceti, atat facturati, atat incasati! Intrebari aveti?“ As fi avut cateva, gen: „Cand am si eu buget de mers la restaurant de top si consumat 350 de euro doar pe bauturi in doua ore, asa cum face Mr. Ridiculous pe banii firmei?“

Probabil peste 10 ani, cand o sa am si eu 13 ani in firma, desi nici atunci nu se stie pentru ca nu am statut de localnic. Pana atunci, as putea sa ajung mare sef, iar urmatoarele 3 luni par a fi definitorii pentru procesul in cauza. 3 luni in care ma napadesc clientii, ma napadesc cavalerii, juniorii, seniorii dar mai ales intalnirile si evenimentele.

Sa incepem cu intalnirile

In fiecare joi, nici macar la pranz nu mai are voie omul sa iasa la aer, caci e programat pranzul cu directorii. De fapt e un platou cu niste painici taiate pe care le mancam intr-o sala de conferinte, timp in care un de-alde Independenta se lauda cu ce-a vorbit la cina cu unul dintre clienti. Si tot e bine, pentru ca Mr. Ridiculous se lauda cu ce-a vorbit la o bauta cu altul dintre clienti. Si nu m-ar mira sa inventeze tot ce scoate pe gura, avand in vedere ca de obicei nu-si mai aminteste nimic dupa ce ajunge sub masa.

Si sa continuam cu prezentarile

Tot Independenta a luat prim planul cu niste prezentari ale noilor standarde, reguli si norme catre clientul cel naspa. Cine sa le faca? Echipa lor de vis (eu, Meto si Inde) plus Expertul Loco. Expertul a luat repede standardele, ca pe-alea le stiam toti, Independenta a luat ce era mai mic posibil, Meto a luat si el cu ceva cu mai putine vorbe iar mie mi-a ramas un monstru de lege pe care nu-l intelege nimeni. Ca sa fie tacamul complet, legea era noua iar interpretarile sunt inca multiple.

Nu mi-a fost foarte greu sa produc o prezentare adaptand (a se citi copy-paste) un report „adaptat“ la randul lui de catre Zorro. Mai greu a fost cand prezentarea s-a amanat de doua ori pana la vacanta de Craciun iar mie nu mi-a mai ars de ea din motive de enumerat in capitolul urmator. Urmarea? In momentul prezentarii, stiam la fel de putine lucruri despre ea cat cei pe care trebuia sa-i invat si partea mai nasoala era ca nu era nimeni sa ma salveze.

Dupa ce am transpirat ca dupa un meci de fotbal, am fost salvat de catre expertul Loco care a spus ca ne pot adresa intrebari pe mail despre legea respectiva iar noi vom reveni cu un raspuns detaliat. De Independenta nu m-a mai scapat insa nimeni, care mi-a tinut un discurs sasait. Discurs e mult spus, avand in vedere ca Inde nu poate lega doua vorbe fara sa se balbaie. Vazand ca are tendinta de a da cu pâra, am luat problema in maini si m-am plans aproape instant la Directorita.

Sasaitul si-a luat doua castane in cap de la Directorita (pentru modul in care a ‚organizat’ evenimentul) inca inainte de a deschide gura de sifonar, mai ales ca prezentarea respectiva nu fusese documentata si aprobata de catre Stapanire.

Evenimentele zilei

In paralel cu „pregatirile” pentru prezentarea de mai sus, Societatea a invitat toata sefaria (incepand cu sefutii) din corporatie la balul ei anual. Despre Societate (un fel de uniune a corporatistilor) si balul ei, am un singur lucru de spus: am fost invitati in tinuta de seara (frac si papion) in sala de sport a insulei intersectandu-ne adesea cu niste muschiulosi in maiou ce mergeau spre sala de forta. Evenimentul notabil a fost insa Cavalerul Independenta care a invitat la bal o directorita a Clientului cel Naspa. Banuiesc ca dama s-a cam plictisit, Inde neavand multe subiecte in repertoriu, asa ca in cele din urma au convenit (asta le-a luat toata seara), sa organizeze o bauta intre echipa noastra si echipa lor.

Sa organizeze e mult spus, Inde mi-a trasat mie sarcina asta iar eu am delegat mai departe sarcina catre blonda de la Marketing. Intre timp, au trecut lunile, a trecut si Craciunul, s-au racit si sarmalele iar prin ianuarie am primit o invitatie la o alta intalnire mult mai interesanta care avea loc in aceeasi seara cu bauta. N-am stat mult prea ganduri si am acceptat-o. Independenta a aflat ca de obicei ultimul (daca as fi cumparat niste actiuni, ar fi aflat primul), asa ca mi-a tinut din nou o predica sasaita, de data asta in singurul loc in care nu puteam sa fug: in masina lui pe drumul spre client.

Am dedus ideea si am cerut repede un nou couselling session cu Directorita. Probabil ca unul ca el nu s-ar fi prins de ce am accentuat eu in discutia cu Directorita niste motive (cam false de felul lor) pentru care as fi apreciat eu in firma, si de altfel si promovat: politetea, limbajul si mai ales (chipurile) faptul ca nu-mi beau mintile prin baruri la evenimente sociale. Asa ca a fost foarte surprins cand s-a plans Directoritei ca nu prea sunt social si a mai primit inca o castana in cap.

Regula feedback-ului

Am crezut ca s-a potolit, numai ca dupa ce am avut o discutie cu niste clienti, Inde s-a simtit dator sa mai imi faca o observatie, fara nicio legatura cu clientii respectivi. Cum ca eu nu sunt suficient de ferm cand ma duc cu o problema la el (la Independel). De parca pana la urma nu tot el mi le-ar fi dat mie sa le rezolv. In mod evident, o sa si-o ia din nou in freza de la Directorita (mai am un counselling session cu ea in zilele urmatoare), iar problema lui e ca vine de la o alta firma dintr-o alta insula dintr-un alt ocean si n-a inteles pana la urma un lucru elementar:

In orice firmulita din New York, insulele din Atlantic, Europa de Vest sau in
Balcani, legea de baza e una singura: orice feedback constructiv NU ESTE
BINEVENIT!

De urat as mai ura, dar mi-e ca va plictisiti mai ales ca drumul spre sefie e de-abia la inceput si mai e destula vreme sa vorbim despre sefi, clienti, cavaleri, seniori, juniori, filosofia Dlui Ridiculous si mai ales despre... procesul prin care un sefut devine sef.


E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.321
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare