Marti, August 31, 2010, 02:03 AM 

Busy Season Special: Conu Metodolog fata cu auditu'
     media: 0.00 din 0 voturi

Putintica rabdare stimabililor caci m-am intors din concediu si voi incheia in stil mare sezonul 8 din Busy Season. Pe la sfarsitul lui mai, la orele 6 trecute fix, conu’ Metodolog a venit la mine cu o mina grava: “vine auditu’!”. A urmat o tirada verbala greu de retinut din care n-am reusit sa deduc ceva mai mult decat ‘career threatening’.

Ce este un audit si ce anume fac auditorii nu prea stiu nici eu dar Wikipedia i-ar putea ajuta pe cei interesati. Cert este ca au venit, au baut o cafea cu cei de la contabilitate si au selectat un esantion de proiecte pe criterii numai de catre ei stiute. Urmarea? Cel mai tare proiect coordonat de Meto (ne vom referi la el ca “The Crunch”) a fost selectat pentru audit. Motiv sufficient ca managerul nostru sa intre in fibrilatii.

Pentru inceput, aparent sub influenta idiotului de Cavaler Frezat, Meto s-a dus la un maroniu penibil de pe Cealalta Insula (sa ne referim la el ca „Turbatul”). Turbatul a facut ce stie el mai bine sa faca si anume sa inventeze riscuri acolo unde nu exista. Suficient pentru Metodolog sa se loggeze in sistemul informatic si sa mai bage inutil inca 7 riscuri adaugate la cele 5 deja existente.

Au urmat doua zile, adica 48 de ore de cosmar in care Metodologului ii veneau noi idei marete de abordare a proiectului caruia chiar eu ii pusesem cruce (arhivat) acum doua luni. Aceeasi atmosfera era de altfel in tot biroul, toata lumea incercand sa cosmetizeze purcelele, de mult moarte in cotet. In cele din urma a sosit si clipa in care am predat frumos dosarul domnilor auditori. Si iata si gaselnitele lor (ca in 8 ani de cariera n-am gasit o traducere mai potrivita si mai ales mai adevarata pentru ‚findings’):

1. Proiectul ‚The Crunch’ incorporeaza mult prea multe riscuri (12) pentru natura lor. Un numar mai adecvat pentru riscuri ar fi... 3

Mi-am scos repede o batista din buzunar cat sa-mi acopar zambetul enorm care-mi aparuse privind cum Metodologului ii pica fata. Intr-adevar, toata chestia semana cu un bloc de 3-4 etaje intr-o zona neseismica care e construit folosind aceeasi rezistenta ca pentru un zgarie-nori in Tokyo sau LA. Nimeni n-ar putea contesta faptul ca blocul e rezistent si ca n-o sa se prabuseasca dar in acelasi timp nimeni n-ar putea intelege de ce s-ar cheltui pentru el aceeasi suma ca pentru un zgarie-nori.

Ma simteam razbunat, mai ales cand stiam ca eu pornisem ‚The Crunch’ cu aceleasi 3 riscuri. Numai ca peste mine s-a bagat Mr. Kiss and Leave cand eram eu trimis in pustiu (a se citi „un satuc din Anglia”), iar apoi a intrat in paine Meto. Cavalerul Frezat a avut si el niste „revelatii”, un alt cavaler (chipurile independent) si-a varat si el coada, totul culminand cu interventia Turbatului maroniu. Si-uite asa au mai aparut 9 prostii imense. Care-ar fi adevarata concluzie care ar fi trebuit sa transpara din raportul de audit?

Concluzie 1: Corectitudinea unui proiect este invers proportionala cu numarul de idioti numiti drept revieweri.

2. Anumite stagii ale proiectului ‚The Crunch’ au fost semnate dupa data finalizarii

Iata o gaselnita care ar fi putut foarte usor evitata (concomitent cu diminuarea gaselnitei anterioare) daca Metodologul ar fi stat frumos in banca lui si n-ar fi aplecat urechea la spusele Turbatului. Altminteri, orice memo suplimentar adaugat dupa data finalizarii, a generat si o urma in sistem. Adevarata concluzie pe care ar o pun eu in atentia Metodologului?

Concluzie 2: Meto, daca tot te mananca-n fund sa faci nasoale dupa ce clientul a semnat de predare, macar modifica data sistemului de pe server

3. In capitolul de sumarizare a riscurilor, majoritatea lor sunt contrazise de capitolul introductiv

Hi! Hi! Hi! Pai normal, metodologule! Tu ce credeai? Ca schimbi un capitol si restul sunt complet rupte? Nu! Iar morala este: „Daca metodologia te mana sa schimbi ceva, pai uita-te si la impactul schimbarii asupra totalitatii componentelor lui The Crunch

La o a doua privire, am putut totusi sa observ si niste aberatii semnate chiar de catre mine (dar contrasemnate de catre Meto insusi). Uitandu-ma la data, am vazut si cum a fost posibil. Prin octombrie, King Arthur ma trimisese unde-a intarcat Mutu iapa si marijuana (adica nu foarte departe de stadionul lui Chelsea), iar Mr. Kiss and Leave mi-a tinut locul facand prostii peste prostii dar nesemnand nimic (Nota 10 pentru el ca n-a semnat). Cand am revenit, era deja noiembrie iar Cavalerii imi dadusera atunci toate indiciile ca n-o sa-mi prelungeasca contractul de munca (imi expira in vara).

Deja toate prostiile lui Mr Kiss erau contrasemnate de catre Meto asa ca mi-am bagat picioarele si am semnat ca popa, ca altminteri nu puteam sa trimitem primul draft catre client. Adevarata concluzie pentru mine:

Concluzie 3: Daca tot iti tine locul un idiot, macar nu-l lasa sa plece pana nu semneaza

4. In sedinta de kick-off nu s-au discutat in detaliu toate fazele proiectului

Pai de ce s-ar fi discutat atata timp cat Cavalerul Frezat era preocupat sa inventeze riscuri iar Metodologul n-a putut sa baiguie si altceva in afara de respectarea Metodologiei? Bineinteles, vina a cazut pe mine ca n-am documentat minuta conform Agendei, nu pe ei ca n-au atins punctele care trebuiau de fapt discutate. Iar invatamintele?

Concluzie 4: Daca sefii nu discuta ce trebuie, e datoria ta de sclav sa inventezi lucruri si sa le pui in gura lor

5. Din documentatie nu reiese clar ce s-a facut pentru emisiunea de titluri

Hai sa va spun eu ce s-a facut: NIMIC! Din initiativa Cavalerului Frezat, in faza finala a ramas ca AR FI trebuit sa facem ceva in etapa intermediara dar acum e prea tarziu si nu mai putem face nimic ca altminteri suparam clientul. Numai ca la faza intermediara, cei doi juniori trimisi acolo sa caste ochii nu facusera nici ei NIMIC, asa ca invatatura mea pentru cavalerul Frezat este:

Concluzie 5: Daca tot folosesti doua faze, arunca cu sarcini si corvoade si la prima din ele, altminteri poti sa folosesti faza scurta si faza lunga doar la BMW-ul tau cumparat din sudoarea noastra!

6. Contractul x prin care e definit comisionul y nu apare la dosar

Pai de ce sa mai apara? Metodologul e atoatestiutor, stie si pasarile de pe cer, ce mai trebuie sa ne dea si noua astorlalti? Mai e nevoie sa stie si altii in afara de ce zice el si de a lui metodologie? Dupa parerea lui, nu. Morala pentru Meto?

Concluzie 6: Daca tot manageruiesti un job, asigura-te ca il mai inteleg si altii in afara de tine

7. La capitolul IV, trebuia obtinuta o aprobare de la Stapanire pentru schimbarea pragului z

Acum na, Cavalerul Frezat e Zeus in persoana. Exista oare reguli si pentru zei? Oare existenta unei corporatii cu reguli interne in continua schimbare la nivel global poate incurca tabieturile de zeci de ani ale unui cavaler? Nu mai pun nicio morala ca oricum nu-l ajuta la nimic.

Au mai fost si alte gaselnite si concluzii, dar niciuna n-a fost in stare sa ma mire mai mult decat inventiile Cavalerului Frezat si metodologia personala a Metodologului. Una peste alta, auditul s-a dovedit a fi un proces util si o sursa de invataminte, cel putin pentru mine, asa dupa cum le-am si evidentiat mai sus. Pentru Cavalerul Frezat probabil mai putin, atentia lui concentrandu-se in continuare pe parcul personal de masini, pe propria-i flota de barci si yachturi din port, precum si pe imperiile rezidentiale al caror actionar era. Toate facute cu bani pe spatele nostru.

Cat despre conu Metodolog, auditul nu s-a dovedit a fi un ‚career threat’, ci doar un ‚promotion bareer’, omul nostru asigurandu-si un nou mandat (al saselea consecutiv) de ‚manajer’. Cu putin noroc, ar putea sari pragul in octombrie 2011 de la Sef la Mare Sef. Pana atunci, va trebui sa invete sa fie mai relaxat si sa faca tranzitia de la metodologia firmei la ceva nou pentru el: metodologia bunui simt.
**************

Desi povestitul sezonului 8 s-a prelungit mai mult decat ne-am fi asteptat, nu uitati ca au mai ramas doar 4 luni pana la inceputul sezonului 9 cand vom pune lupa pe o noua categorie de personaje: cavalerii mesei rotunde. Pana atunci, ne destindem in luna septembrie cu ceva subiecte de vacanta, vedem rezultatele Afacerii Promovarea, mai exploram cateva concepte corporatiste si mai facem un inventar al categoriei de personaje de temut: maroniii.


Comentarii

 1. Silviu

  Mda, exact la ce ma asteptam, ma gandeam ca pseudo-metodologia personala a lui Meto o sa-i creeze probleme odata si odata, insa ma mir ca Frezatul nu are experienta si curiozitatea sa verifice ce fac sclavii lui.
  La cat de varza e proiectul auditat, ma intreb ce face Meto cu voi de stati zi si noapte pe proiecte...
  Succes la promovare :)

 2. unique2

  Mda, exact la ce ma asteptam, ma gandeam ca pseudo-metodologia personala a lui Meto o sa-i creeze probleme odata si odata, insa ma mir ca Frezatul nu are experienta si curiozitatea sa verifice ce fac sclavii lui.
  La cat de varza e proiectul auditat, ma intreb ce face Meto cu voi de stati zi si noapte pe proiecte...
  Succes la promovare :)
  Pai na, proiectul in sine nu e varza, mai rau cu planificarea si cosmetizarea ulterioara. Inventeaza tot felul de lucruri dar nu mai vede ceea ce ar fi fost evident.
  Cavalerul Frezat are obiceiul sa arunce un buzdugan in fantana dupa care sa plece la yachturile lui.
  O sa revin cu promovarile


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.305
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare