Luni, August 16, 2010, 01:54 AM 

Busy S08E10: 8 lucruri pe care le urasc la Busy Season
     media: 0.00 din 0 voturi

Dupa 5 luni pline de termene, revizii, rapoarte, raportele, sefi, sefuti, POD-uri, clustere si offshorizare, a venit timpul sa tragem linie. In teorie, busy seasonul s-a terminat, in practica munca continua iar intre doua joburi cu un (h)indus si o inteleapta, as avea timp de o lista cu niste punctulete cu ce-am invatat si mai ales ce n-am invatat din busy season. Sau mai bine am putea sa refacem filmul 10 Things I hate about you . Numai ca stim cu totii ca e criza, iar cele 10 lucruri care nu-mi plac la busy season vor fi reduse la 8.

1. Utilizare

Unul dintre cuvintele pe care nu-mi face placere sa le aud este Utilizare. Dupa cum am vazut si din serial, cavalerul Independenta a facut o fixatie pentru cuvantul respectiv. Parca il vad cum venea el la sfarsit de luna, isi punea ochelarii aia rotunzi pe nas prin care nu ne putea vedea cearcanele enorme si incepea cu placa: n-avem destule ore utilizate per clienti, elvetia e in fata, daca vedeti vreunul stand peste ore spuneti-i sa puna orele pe timesheet bla bla bla. De parca ar fi fost vreun client care sa se lase impresionat de cat de mult muncim noi si sa ne plateasca mai mult.

Masurile lui Independenta? Hai sa trimitem cat mai multi oameni in anglia ca aia sunt singurii care ne primesc! Astfel, pentru aia trimisi luam bani de la englezi iar ailalti putini ramasi o sa lucreze ore peste ore ca sa termine treaba. In realitate, clientul pus fata in fata, cu posibilitatea de a-i fi crescut tariful a inceput sa semene foarte mult cu unul dintre managerii nostri. Asa ca a dat din umeri, a rostit ‚That’s ridiculous!’ iar Independenta a recurs la alta solutie: daca nu poate creste venitul, o sa scada cheltuiala. Si cu asta, ne-am scos batistuta, ne-am sters o lacrima, si am fluturat-o ca de ramas bun: La revedere, overtime platit!

2. Recuperare

Pe de alta parte, afisarea Bilantului anual al firmei a scos in evidenta altceva. Din moment ce cifra de afaceri nu poate creste, iar Dl Independenta de mai sus ne-a tot stresat sa muncim mai mult, cheltuielile directe (salarii si asimilate) au crescut iar marja bruta, numita in limbajul de lemn corporatist si recuperare, a scazut.

Ma pufneste rasul insa cand ma gandesc la masurile regelui Arthur, chipurile menite sa diminueze aceste costuri. Ma refer desigur la offshorizare si secondare.

3 Offshorizare

Unul din cele mai proaste lucruri la o multinationala e preluarea de metode de la grup. Nu numai ca ni se baga pe gat tot felul de rahaturi dar ni se mai seteaza si planuri ca pe vremea lui Ceausescu... gen.. insula X sa delege neaparat 1.000 de ore catre off-shore. Si cand spun off-shore ma refer la niste corturi in strada in care stau chipurile niste colegi de-ai nostri din Bangalore, Karachi si alte citadele ale lumii civilizate.

Principiul de baza e simplu. Daca un om din on-shore e platit cu aproape 100 de euro pe zi, ala din off-shore primeste maxim 10. Chiar daca ala din off-shore face intr-o ora cat unul din tara in 5, tot ar rezulta o economie de 50%. In realitate, toata afacerea s-a dovedit o mare pierdere de timp. Si din pacate nu al lor (bananierilor) ci al nostru. Mai pe intelesul tuturor, ne-a luat mai mult timp sa-i revizuim pe-astia decat ne-ar fi luat daca am fi facut acelasi lucru singuri de la zero.

4 Secondare

Nu, nu ma refer la faza in care unul ca mine sau ca multi altii e trimis pe-o plaja din Ibiza la dorinta respectivului pentru a lucra la filiala de-acolo. Nu, este vorba de urmatoarea situatie

- Alo, buna ziua, sunt un nene din uk, vreau sa vorbesc si io cu un manajer de la voi care se ocupa de muncitul sclavilor pe plantatie
- Desigur, va fac imediat legatura cu Mr. Ridiculous
- Mr Ridiculous la telefon

- Alo, domnule Ridicolous, m-am uitat azi pe programarea joburilor in uk si la voi pe insula si am constatat ca aveti surplus de sclavi
- Asta e ridicol, toti sclavii nostri sunt planificati la capacitate maxima
- Pai am vazut ca la noi toti sclavii sunt planificati 50-60 de ore pe saptamana iar la voi pe insula doar 40. Ar putea sa vina 10-20 de ore la Londra
- E...e....e..e. ridicol! La voi aveti joburi de va duceti 3 luni cu echipa la mama naibii si stati acolo pe un singur job pana se termina sezonul. La noi fiecare job d-asta are o saptamana, maxim doua si, desi, pe proiectul Z sclavul lucreaza 40 de ore, are chestii din urma si de la proiectele X,Y,W,S si T pentru care mai baga 10-20 de ore si uite asa se fac tot 50-60
- Zau? Pai atunci bagati voi pe planificator cate 2 ore pentru joburile alea X, Y, W, S si T si nu se mai leaga nimeni de voi
- Err..hmm...pai nu putem ca ii stricam recuperabilitatea lui Zorro si a Dlui Metodologie
- Haha! Asta deja e rdi...dri..r...rid...cuvantul ala pe care tot il rostesti mata foarte des

Urmarea? Toate joburile au fost comasate in mai putine zile iar in timpul ramas sclavii au fost trimisi prin Slough, Crawley, Oldham, Ardeer, Saltcoats si alte metropole marete si inghetate. Daca anul trecut avusesem o echipa de 6 oameni la clientul cel naspa, acum mai aveam doar 2 si aia fara pic de experienta si continuitate pentru ca cei de anul trecut lucrau prin 6 colturi ale Imperiului de la Rasarit. Asa ca cine a tras greul muncii pana la urma? Cine a tras si in ultimii 3 ani! Io!

- VA URMA -


Comentarii

  1. Silviu

    This is ridiculous! Cea mai buna solutie e aducerea de clienti cu proiecte gen Sunca, ca sa rezolvam problema orelor de utilizare :)


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.315
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare