Luni, Martie 29, 2010, 01:28 AM 

Paralela
     media: 0.00 din 0 voturi

Romania anilor 70-80. Proaspatul angajat Dan Voiculescu relateaza ideile Directorului Ciubotaru pe blogul colectiv multipremiat Daily Cotcodac

Fapt este ca, dupa o vreme, ma cheama directorul Ciubotaru la el si-mi
zice:
- Mai baiete, ai 2 variante. Prima: te dau afara. Uite, iti explic si cum procedez, ca sa n-ai nelamuriri. Mai intai, te chem la ora 2 si-ti dau in scris o sarcina de serviciu – s-o rezolvi pana la 4. Nu poti – si n-o sa poti! –
te penalizez conform codului muncii. Iti mai dau drumul prin curte si dupa un timp oarecare iti mai dau o sarcina de serviciu, la care iti dau termen 1 saptamana. N-o s-o poti rezolva nici de data asta – iti dau atentionare, conform codului muncii. Si la a treia, iti desfac contractul de munca conform articolului cutare, aliniatul cutare. Si de acolo incolo, poti sa faci ce vrei in viata!
Pesemne s-o fi citit ceva in ochii mei, ca a continuat:
- Tu s-ar putea sa te duci la partid sa ma reclami. Da’ pe cine crezi ca o sa creada partidul: pe tine, cu toate tinichelele pe care le-ai adunat in nici 2 ani de activitate, sau pe mine, cu atatia si-atatia ani de munca exemplara?


*
America, 2009, asa cum apare in serialul Neveste Disperate , sezonul 6, episodul Would I think of suicide?, difuzat recent de canalul britanic Channel 4. Aici Carlos e directorul iar Lynette e angajata. Sursa:

Carlos: Hei, Lynette. Am o treabã pentru tine.
Lynette: Bine. El cine e ?
Carlos: Steve Matthews de la juridic. Dacã tot umblãm cu treburi avocãţeşti pe aici.
Lynette: Eu încercam doar sã mã apãr.
Carlos: Nu, e legat doar de afaceri. Acestea sunt achiziţiile şi cheltuielile departamentului din ultimul an fiscal. Am nevoie de analiza tuturor.

Lynette: Sigur.

Carlos: Pânã mâine dimineaţã la 9:00.
Lynette: Asta necesitã cel puţin douã zile de muncã.
Carlos: Nu dacã munceşti şi noaptea.
Lynette: Festivitatea de Crãciun a lui Penny e în seara asta.

Carlos: Lynette, vrei sã îmi spui cã eşti incapabilã sã... Cum spuneai cã se numeşte ?
Avocatul: Incapacitate de a rezolva sarcinile alocate în timp util.

Carlos: Da, asta era.
Lynette: Ba nu. Anunţã-l pe întreprinzãtorul tãu prieten cã voi rezolva sarcina. În timp util.


A doua zi dimineata la ora 9:00

Carlos: Bunã dimineaţa, Lynette. Este ora 9:00. Ai terminat raportul ?
Lynette: Aproape.
Carlos: Aşadar îmi spui cã nu eşti gata ?
Lynette: Îmi mai trebuie doar o orã.
Carlos: Lynette... De-aş fi avut nevoie de el pânã la 10:00 ! Din pãcate, ţi-am spus cã am nevoie de el pânã la 9:00. N-am fost destul de clar ?
Avocatul: Ai fost foarte clar.


Lynette: Mi-a fost imposibil sã termin toatã treaba într-o singurã noapte, Carlos. ştiai asta atunci când mi-ai dat asta de fãcut.
Carlos: N-ar fi fost imposibil dacã nu te duceai la festivitatea fiicei tale. ştiu cã te-ai dus. Oricum, e foarte dureros pentru mine, dar nu am altceva de fãcut decât sã te concediez.
Lynette: Chiar vei face asta ?
Carlos: Cred cã sunt îndreptãţit din punct de vedere legal.
Avocatul: Trebuie sã vã strângeţi toate lucrurile personale în decurs de-o orã, dnã Scavo.
Lynette: Am lucrat toatã noaptea la asta.
Carlos: Mare pãcat. Dl Matthews are nişte acte pe care trebuie sã le semnezi.
Lynette: Vei regreta asta. Nu o sã plec aşa uşor.
Carlos: Nu-mi pasã cum pleci. Tot ce vreau este sã pleci.


Ceea ce trebuia demonstrat.

Luni, Martie 22, 2010, 12:52 AM 

Busy S08E03: Luni
     media: 0.00 din 0 voturi

Statistica arata ca cea mai aglomerata luna din necrutatorul si tot mai mediatizatul busy season este luna februarie, in pofida faptului ca este totusi cea mai scurta luna din an. Ca un corporatist cronicar ce ma respect, am hotarat sa testez pe propria-mi piele faptul déjà demonstrat. Spre surprinderea mea, primele 3 saptamani (din totalul de 4) au infirmat in mare masura mitul busy seasonului, gradul de incarcare nefiind in natura a tipa. Un proverb romanesc spune sa nu zici hop pana nu sari parleazul asa ca am asteptat si eu ultima saptamana. Care ca orice saptamana din calendarul modern incepe cu…

Busy S08E03: Luni

Din episoadele anterioare in busy season:

- Dupa traditia ultimelor 2 sezoane, orice nou sezon debuteaza cu Little Hitler, micul dictator vorbitor de germana de pe malul Dunarii. Dupa o serie de rafale fara sens in directia consultantilor , atat vienezi, nemti si de pe insula, Hitler coboara strocul dupa primul termen. Intrebare nu este insa daca va reveni in forta ci..cand
- Dupa atata lupta cu clientii, am primit un ajutor nesperat in persoana Blondutei, care, mai razboinica din fire, a reusit nici mai mult nici mai putin decat sa… neutralizeze clientul. Din pacate, asta s-a intamplat doar in formularul ei de auto-evaluare. In realitate, clientul e bine mersi si interactioneaza cu alti juniori, Blonduta fiind trimisa la Londra
- Un busy season fara elemente perturbatoare din interior nu se poate. Si ca orice sezon nou, avem si un personaj nou, mai précis Alesul, proaspatul promovat pe criterii geografice (cum sa nu-l promovam, doar e localnic!). Si tot ca in oricare sezon, Alesul are si un tovaras si anume aerul vigilent al Dlui Metodologie.

Surpriza corporatista

Ultima saptamana din iarna calendaristica nu parea cu nimic diferita de alte saptamani. Statistica temperaturilor era respectata, avand parte de o zi insorita si mai putin friguroasa, cu o prognoza de 11-12 grade la amiaza. Am ajuns la birou, nu inainte de a face o deviere de traseu la Cafe2U, pentru doza zilnica de latte. Totul parea sa decurga conform tabieturilor corporatiste, daca in birou nu m-ar fi asteptat cu sufletul la gura… alti 2 corporatisti.

Primul era Alesul, care intr-un fel isi expusese déjà ideile nobile cu privire la revizia mea pe jobul unor spanioli. Partea mai nasoala era ca vroia sa faca revizia respectiva chiar in barlogul clientului, adica exact acolo unde ma gandeam eu ca e refugiul meu in fata atacurilor corporatiste miselesti ale sefilor. Mai mult, m-a informat ca si-a rezervat ziua pentru revizie asa ca va sta acolo pana seara. Am plecat agale spre biroul meu comunicandu-I ca il anunt eu cand sunt gata de plecare.

Am facut un pas, doi… si am ramas stana! In fata biroului, statea in toata maiestuozitatea sa, Dl Metodologie. Cu aerul cu care ma asteptam sa-mi expuna in fata un ditamai chestionarul legat de aplicarea metodologiei firmei pe jobul lui. Ei bine nu, ca sa-mi expuna ideile sale despre metodologie, metodologul trebuia mai intai sa revizuiasca proiectul. Si pentru ca metodologia cerea un hot review in atare situatii, omul si-a anuntat ideile nobile: o sa vina la client cu mine sa ma revizuiasca acolo.

Adunarea

Daca nenorocul ma facuse sa am parte de doi revizori in aceeasi zi, misiunea era si mai dificila in privinta sincronizarii. Atat metodologul cat si alesul aveau mereu cate ceva de facut, nu de alta dar nodul in papura se gaseste mai greu. Si vorba aia: “sunt greu batranii de pornit, dar cand pornesc sunt greu de-oprit”. Sa-I iei pe-astia doi din treaba in acelasi timp si sa-I duci la client era o adevarata piatra de incercare.
Nu numai pe ei trebuia sa-i adun. Numai putin de 3 localnici juniori trebuiau instruiti si livrati pe capul clientului. Numai ca… ia-I de unde nu-i. Atat Rasistul, cat si Punkerul si Rock Starul, tocmai intorsi din Anglia, lipseau cu desavarsire. N-am apucat sa-mi pun multe intrebari ca telefonul a inceput sa sune. La celalalt capat al firului, Rock Starul isi exprima nedumerirea de ce nu sunt déjà la client. Bineinteles, cei trei frecasera menta pana atunci, fiind in asteptarea…obiectului muncii.

A trebuit sa dau telefoane pe la client cat sa se deplaseze un oficial de-acolo la ai mei sa le dea ceva de mestecat. Cum cei trei inalti ca brazii uitasera ca la client nu se pleaca cu mana goala, a trebuit sa caut si sa car… Dosare, capsatoare, separatoare, perforatoare, decapsatoare si alte… oare care de care mai grele. Din fericire, Alesul era destul de binevoitor asa ca s-a oferit sa care el una din cele 3 plase, asta dupa ce am reusit in cele din urma sa-i pornesc pe cei doi ..manajeri.

Misiune imposibila

De ajuns prea repede n-am ajuns pentru ca metodologul n-avea tigari asa ca a trebuit sa alegem cel mai lung traseu care presupunea trei dealuri si trei vai. V-am mai spus ca aveam doua plase grele dupa mine? La client, ii gasesc pe localnici dar nu mai gasesc si locuri pentru mine si pentru cei doi… mari revizori. Asa ca a trebuit sa ma multumesc cu trei locuri intr-o cladire la ..15 metri mai sus de cladirea in care … munceau (sau se faceau ca muncesc) localnicii cei grabiti.

Culmea ironiei, cei trei localnici lucrau pe alt proiect decat cele doua pe care le revizuiau Alesul si Metodologul ,al carui revizor final urma a fi Motanul. Alta culme a ironiei, desi Motanul ar fi vrut o revizie la fel de fierbinte ca a Metodologului, dar la sfarsitul lui februarie, clientul insista ca el nu poate sa-mi dea prea multe documente… pana in martie, cand stia el ca trebuie noi sa incepem. In cele din urma am intervenit la seful clientului, aflat pe cealalta insula cat sa obtinem un ciot de raport pe care l-am delegat in mare graba celor trei juniori.

Ceva vesti bune primesc de la metodologel. Are de gand sa se care pe la 12-1 dupa ce revizuieste si vorbeste cu clientul. Vine 1, 1:30 ..foamea e mai puternica decat metodologelul asa ca ies in graba si cumpar un sandwitch pe care il mananc in si mai mare graba. Numai bine, la ora 2 e pregatit si metodologul sa vorbeasca cu clientul pe care trebuie sa i-l prezint pentru prima data. Asta desi jobul incepuse de aproape o luna, iar practica cerea cu totul altceva…

Surprizele continua in intalnirea cu clientul unde Metodologel, probabil fara sa stie despre ce vorbeste, promite ca ii dam raportul semnat... vineri. Asta desi clientul clientului din Europa centrala inca nu ne daduse tot ce trebuia sa ne dea, eu nu terminasem de facut ce primisem déjà, ce terminasem eu nu fusese tot revizuit de metodolog, iar ce revizuise metodologul nu fusese revizuit de catre cavalerul semnatar. Misiune imposibila.

Dupa o zi de lucru urmeaza… o noapte de lucru

Scap de metodolog dar nu scap de Ales care n-are de gand sa plece pana la sfarsitul zilei. Din cand in cand ma mai baga in seama cu niste intrebari… alese. Pe la 5 si ceva plecam amandoi spre birou. Numai ca pe la jumatatea drumului, imi pune plasa cu dosare in brate spunand ca se duce acasa pentru ca il cam doare in gat. Sincer, eu cred ca mai degraba il doare in cot, mai ales ca de vreo luna nu prididise macar sa trimita un set de comentarii clientului.

Buun.. revenim la matca unde il regasim pe Metodologel in… mijlocul procesului de revizie. Cum dosarul fusese instrumentat pana atunci de Rock Star si de Motanel, multe procedure erau varza. Asta pentru ca metodologul nu fusese sufficient de agil cat sa ma rezerve pe jobul lui la inceputul lunii, devenind astfel tina vicleanului Mare Hindus. La fel de viclean este insa si africanul care imi spune: “Am de facut tot felul de formulare care au fost facute de diversi oameni...Nu cred ca e responsabilitatea mea sa le fac… Ar trebui o resposabilite unitara”. Ma rog nu stiam ce naiba vrea sa imsemne “responsabilitate unitara” dar stiam unde bate.

Ca sa nu mai pierdem timpul, M. devine mai précis: “N-ai vrea sa preiei tu aceasta responsabilitate?”, imi zice el cu mult subinteles. Intrebarea este ca de obicei retorica si se traduce in nopti petrecute pe la serviciu. Era de-abia 7 seara si “the night was young”. Faptul ca are o nevasta si o fetita acasa il face sa plece pe la 11. Nu inainte de a-si lua laptopul cat sa ma vaneze si de-acasa.

Odiseea de luni s-ar fi terminat la 2 noaptea, cand ajungeam in sfarsit la raportul sumarizator. Care raport avea, fireste o serie de elemente lasate in coada de peste, caci clientul vroia raport semnat dar nu se prididea cu livratul. Nu apuc sa termin si sa plec acasa, caci vad o sectiune noua picata ca din cer. Meto e online asa ca ii las un mesaj pe messengerul intern. “Ce sectiune e asta ca n-am vazut-o niciodata? Si doar lucrez de 3 ani aici.” Ei bine, sectiunea nu aparuse by default fusese special creata de Mr. M, asta pentru ca asa avea el impresia ca se respecta metodologia firmei: creand o noua sectiune pe care n-o cerea nimeni! Ca atare, am respectat metodologia si am stat pana la 3 urmand sa revin peste 6 ore pentru un nou episod din Busy Season numit..

Busy Season S08E04: Marti (va urma)

Joi, Martie 4, 2010, 11:31 PM 

Busy S08E03: Luni (1)
     media: 0.00 din 0 voturi

Statistica arata ca cea mai aglomerata luna din necrutatorul si tot mai mediatizatul busy season este luna februarie, in pofida faptului ca este totusi cea mai scurta luna din an. Ca un corporatist cronicar ce ma respect, am hotarat sa testez pe propria-mi piele faptul déjà demonstrat. Spre surprinderea mea, primele 3 saptamani (din totalul de 4) au infirmat in mare masura mitul busy seasonului, gradul de incarcare nefiind in natura a tipa. Un proverb romanesc spune sa nu zici hop pana nu sari parleazul asa ca am asteptat si eu ultima saptamana. Care ca orice saptamana din calendarul modern incepe cu…

Busy S08E03: Luni

Din episoadele anterioare in busy season:

- Dupa traditia ultimelor 2 sezoane, orice nou sezon debuteaza cu Little Hitler, micul dictator vorbitor de germana de pe malul Dunarii. Dupa o serie de rafale fara sens in directia consultantilor , atat vienezi, nemti si de pe insula, Hitler coboara strocul dupa primul termen. Intrebare nu este insa daca va reveni in forta ci..cand
- Dupa atata lupta cu clientii, am primit un ajutor nesperat in persoana Blondutei, care, mai razboinica din fire, a reusit nici mai mult nici mai putin decat sa… neutralizeze clientul. Din pacate, asta s-a intamplat doar in formularul ei de auto-evaluare. In realitate, clientul e bine mersi si interactioneaza cu alti juniori, Blonduta fiind trimisa la Londra
- Un busy season fara elemente perturbatoare din interior nu se poate. Si ca orice sezon nou, avem si un personaj nou, mai précis Alesul, proaspatul promovat pe criterii geografice (cum sa nu-l promovam, doar e localnic!). Si tot ca in oricare sezon, Alesul are si un tovaras si anume aerul vigilent al Dlui Metodologie.

Busy Season 8 Episodul 3 : Luni

Ultima saptamana din iarna calendaristica nu parea cu nimic diferita de alte saptamani. Statistica temperaturilor era respectata, avand parte de o zi insorita si mai putin friguroasa, cu o prognoza de 11-12 grade la amiaza. Am ajuns la birou, nu inainte de a face o deviere de traseu la Cafe2U, pentru doza zilnica de latte. Totul parea sa decurga conform tabieturilor corporatiste, daca in birou nu m-ar fi asteptat cu sufletul la gura… alti 2 corporatisti.

Primul era Alesul, care intr-un fel isi expusese déjà ideile nobile cu privire la revizia mea pe jobul unor spanioli. Partea mai nasoala era ca vroia sa faca revizia respectiva chiar in barlogul clientului, adica exact acolo unde ma gandeam eu ca e refugiul meu in fata atacurilor corporatiste miselesti ale sefilor. Mai mult, m-a informat ca si-a rezervat ziua pentru revizie asa ca va sta acolo pana seara. Am plecat agale spre biroul meu comunicandu-I ca il anunt eu cand sunt gata de plecare.

Am facut un pas, doi… si am ramas stana! In fata biroului, statea in toata maiestuozitatea sa, Dl Metodologie. Cu aerul cu care ma asteptam sa-mi expuna in fata un ditamai chestionarul legat de aplicarea metodologiei firmei pe jobul lui. Ei bine nu, ca sa-mi expuna ideile sale despre metodologie, metodologul trebuia mai intai sa revizuiasca proiectul. Si pentru ca metodologia cerea un hot review in atare situatii, omul si-a anuntat ideile nobile: o sa vina la client cu mine sa ma revizuiasca acolo.

- VA URMA -
***********************************
Cam atat am apucat sa scriu pe blog in ultimele 3-4 saptamani. Ziua respectiva este luni, 22 februarie iar intentia este sa descriu toata saptamana. Numai ca, prin "amabilitatea" firmei si a oamenilor care lucreaza acolo, n-am apucat sa descriu nici macar prima ora.
Sa speram ca pana la sfarsitul busy seasonului o sa termin si eu saptamana 22-28 februarie.


E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:318.027
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare