Joi, Septembrie 10, 2009, 02:25 AM 

Matrix
     media: 0.00 din 0 voturi

Ultimul hobby al top managementului e sezonier si se manifesta cu precadere inainte, in timpul si dupa masa rotunda tinuta in iulie si in care se discuta desprre cele doua lucruri sfinte: promovari si mariri de salariu. A doua problema a fost rezolvata miseleste chiar de catre King Arthur care a aruncat un palos pe toate mailurile: toamna asta nu se mai „poarta” mariri de salariu. Cat despre promovari, nu vor fi mai multe fata de anul trecut. Nu ca anul trecut ar fi fost prea multe. Mai precis una.

Preliminarii

Si pentru ca procesul prin care lingaul jalnic si localnic trebuia promovat trebuia sa poarte un nume, a fost denumit matrice. Avand in vedere ca personalul salariat nu mai reprezinta de mult timp niste fiinte umane pentru cerberii de sus, ci doar investitii cu picioare, Regele Arthur n-a stat prea mult pe ganduri: va folosi un model decizional de selectie a investitiilor. Mai precis, va copia unul din cele doua consacrate de literatura de specialitate: modelul Boston Consulting Group sau matricea GE – McKinsey.

Factorul potential

Ambele modele impart investitiile in functie de caliate si profitul adus (pe una din axe) si in functie de potential si situatia pietei (pe cealalta axa). Primul model a cazut repede. Erau doar 4 cadrane iar toate ‚investiile’ s-ar fi incadrat fara indoiala la categoria ‚vaci de muls’. Oricum asa eram tratati de la inceput pana la sfarsit.

Si matricea GE – McKinsey avea un cusur, destul de mare de altfel. Era creata de catre un concurent, asa ca trebuia neaparat sa-i punem un alt nume. In schimb, avea noua cadrane, ceea ce dadea iluzia (falsa de altfel) a unei mai mari libertati de miscare pe cele doua axe.

In realitate, singura axa obiectiva era cea a calitatii, cea care transparea uneori din evaluari. In contextul curelei stranse la maxim, aceasta avea totusi prea putina importanta, factorul decisiv cazand pe „potentialul de dezvoltare”. Va dati seama, acum as vrea sa vad si eu pe unul care sa zica: Eu n-am potential! Sau sa vad pe vreun mgr (abreviere de la magar, nu de la manager) spunand Asta are (potential), asta n-are, mancat-as!

Matricea si ratingul

Tot conform asteptarilor, dasteptu lu’ Peste de Counsellor caruia i se inoculasera deja ideile Mafiei locale, el insusi mafiot in devenire, m-a incadrat repede in patratica dreapta mijloc. Adica maxim la calitate (normal, geniul din mine nu putea fi negat de nimeni ), dar mediu la potential. Logic, patratul din dreapta sus era deja rezervat LUI si era stabilit dintr-o sambata noapte dupa un periplu prin puburi al baietasilor localnici.

Masa rotunda prezidata de Regele Arthur nu a adus nimic nou. Propunerea counsellorului a fost aprobata, acesta din urma urmand a-mi aduce la cunostinta aprobarea cu mare fala. Dirigul era mandru nevoie mare si se astepta probabil sa-i fiu si recunoscator pe deasupra pentru abilitatile lui de convingere ale superiorilor. Ce naiba, nu numai ca fusesem plasat intr-un cadran mirobolant, dar asta rezultase si intr-un rating de 4.

Am zis rating? Ratingul nu era nimic nou, fusese si un ultimii 2 ani de cand eram io pe insula, dar maiestria cavalerilor dusese la un cadran care sa poata permite, chipurile, diferentierea. Hai sa fac si-o schema, ca deja e deformare profesionala, nu mai pot sa explic nimic fara scheme.

The Matrix Doll…


Dirigu ma felicita brusc, asteptandu-se probabil sa-i si multumesc. Chipurile, doar o treime dintre aspirantii la pozitia de sefut primisera ratingul respectiv. Ceea ce ma lasa rece. Asta insemna ca sunt in primii 5, stiindu-se insa ca in momentul deciziilor finale, Regele va arata teatral inspre CRIZA si va promova maxim doi pui de localnici, probabil cei cu rating artificial 5. Discutia s-a incheiat aici, era vineri si dirigu se grabea spre pub unde-l astepta Mafia. Slujitorul Matricii mi-a reamintit a n-a oara ca nu stie nimic si ca deciziile finale vor fi comunicate probabil in a doua jumatate a lunii septembrie.


Numai ca acelasi dirig imi spusese mai demult ca promovarile se fac pe baza unui fel de studiu de caz. Inteligentu’ lui Peste care „trebuia” promovat fusese destul de naiv incat sa vorbeasca „in soapta” de la birou despre dosarul lui. In vreme ce al meu mafiot ramasese cu buzele sigilate in hibernarea lui de vara.


… and The Matrix Man


In concluzie, the Matrix il va consacra pe geniul pustiu drept sefut. Genialul localnic a avut grija sa se remarce mereu. Chiar la ora cand scriu aceste randuri, participa la un maraton. Nu cu mult timp in urma, la o petrecere intr-o casa la parter si-a luat avant din fotoliu si inainte sa-l intrebe cineva de vorba, a plonjat pe fereastra pe nisipul din curte.


Dupa alte cateva luni, a recidivat, de data asta escaland inaltele ziduri ale proprietatii. Probabil se astepta ca a doua zi sa fie laudat de catre toata lumea: Pfaaai, ce-a facut asta, s-a urcat pe zid, iti dai seama ce mare performanta?

Mare sau mica, performanta lui la alpinism ramane insa singulara, neavand parte de astfel de satisfactii si in mediul corporatist. De altfel, toti juniorii care au lucrat cu el si-au exprimat indignarea ca nu transmite nimic si nici n-ar da vreun semn ca ar sti ceva. Asta conteaza insa mai putin, iar pupincurismul mai mult in sistemul nostru matriceal. Iar colegii si subordonatii ii vor schimba pseudonimul din The Slacker Man in The Matrix Man


Comentarii

  1. Silviu

    Lol, ma asteptam sa promoveze vreun maroniu. Sorry man :)>-


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.384
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare