Marti, Septembrie 23, 2008, 03:47 AM 

Sezonul plicului
     media: 5.00 din 1 vot

In ultimele zile ma gandesc din ce in ce mai mult ca unii ar fi trebuit sa-si schimbe cariera si sa se faca postasi. Ma refer la cavalerii meseri rotunde. Nu de putine ori ii vezi distribuind dimineata corespondenta dupa ce tot ei aprobasera continutul inainte. Tot ei sunt primii care confisca ziarele si le citesc cu vadit interes cu o cafea mare in fata.

Insa imaginea pe care orice muritor de foame o viseaza timp de un an este cea a cavalerului inmanandu-i plicul. Ati citit bine, nu ‘un plic’, ci plicul. Plicul cel despre care s-a tot vorbit in firma pe durata verii si care contine o foaie semnata. Plicul prin care maretii cavaleri ai mesei rotunde iti arata cat considera EI ca fac eforturile si sacrificiile TALE timp de un an.

Annual Plan
Totul a inceput in toamna anului trecut. Asa cum anul trecut totul incepuse in 2006 toamna. Asa cum an de an totul incepe cu un an inainte. Puterea de cumparare, concurenta, valoarea pe piata nu par a fi argumente solide in lupta neuronilor cavaleresti. Negociere, sindicate, salarii medii pe economie nu reprezinta argumente, sunt doar cuvinte venite dintr-un alt film.

Mai degraba cuvintele goale din planul anual de genul effective and efficient (care dracu o fi diferenta?), team player sau cost awareness vor avea o sansa de izbanda. Vorbim de aceleasi cuvinte care au irosit timpul unui manager la semnarea planuluin anual, care au irosit timpul tau prin completare dar mai ales care ti-au mancat timpul prin frecventa cu care se bloca browserul. Ai zis mersi ca se intampla doar toamna.

Urmeaza insa alte luni in care faci copy-paste la evaluari, in care dai altora evaluari si in care pleci noaptea tarziu pentru ca trebuie sa mai faci si treaba. Anul nou nu aduce izbavirea pentru ca apare pe nepusa masa MYR sau revizia de mjloc de an. Timp in care mai pierzi zile de la tine sa mai scrii cum stai cu planul.

Evaluari
Lunile trec din nou prin busy season fara sa mai tii cont cand e ianuarie sau februarie, cand e 10 sau 11 dimineata, cand e zi sau noapte. Scapi de cosmar prin mai dar zeci de mailuri din toate partile te aduc cu picioarele pe pamant amintindu-ti de evaluarile de vara. Ca o cireasa de pe coliva, un nou mail iti da un deadline pentru finalizarea reviziei anuale dinaintea celebrei mese rotunde a cavalerilor.

De zis, de fapt de scris, e usor. Numai ca NU poti sa-ti faci treaba cand stii foarte bine ca finalizarea poate depinde de un Petrica. Cu un idiot ca Petrica nu poti sa-ti faci treaba. Petrica iti va spune ca nu are timp dupa ce toata primavara frecase menta aiurea cu tickul pe hartiile printate din soft. Numai ca nu e numai Petrica, mai sunt si situatii in care mgr-ii (de multe ori prescurtare de la magar nu de la manager) s-au carat fara a-si face datoria asa ca alergi pentru evaluare dupa cavaleri. Sau dupa cai verzi pe pereti, ca e tot aia.

Round Table
La un moment dat, cand noaptea nu se mai distinge de zi, vine momentul x, momentul mesei rotunde. Cavalerii mesei rotunde fac un hell of the job si-si tin intalnirea cea de taina intr-un fel care l-ar face si pe Sean Connery sa paleasca de invidie. Nu transpira nimic in ciuda agitatiei enorme a sclavilor de pe plantatie. Totul e invaluit in mister si zvonuri tot mai contradictorii zboara in toata cetatea.

Dupa care.... dupa care urmeaza calmul de dinaintea furtunii. Nu mai e nicio presiune, nu mai urla nimeni dupa evaluari. Nu mai primesti mailuri, primesti doar zvonuri. Nu de unde trebuie, de la maronii care vor sa te traga de limba. Lumea mai pleaca in vacanta si mai uita dar lucrurile se agita din nou pe masura ce se apropia saptamana mare .

Si in cele din urma, cand te astepti mai putin si iti spui ca poate maine se va intampla ceva, apare rumoarea. Mi-o amintesc si acum pe ‘Elementul de stres corporatist’ cu parul valvoi venind in graba de la client in urma unui sms primit. De parca a doua zi plicul n-ar fi fost tot acolo. Dar ma rog, ritualul trebuia urmat.

Salary Review
Ritualul iti cere sa pasesti in acvariu eventual spasit, incet dar zambind. Cavalerul zambeste si el. ‘Toata lumea vorbeste de bine, te apreciem, toti vor sa lucreze cu tine bla bla’, da el drumul la banda aproape tocita de trecerea atator ani. Si, jap, iti inmaneaza un plic. Discutia deschisa, opinia ta despre cat meriti sa primesti si despre conditiile pe care vrei sa le schimbi sunt suprimate brusc de un plic si un zambet. Si un gest mimic menit a-ti spune ca trebuie sa iesi multumind ca sa faci loc urmatorului sclav care asteapta la usa.

Acestea fiind spuse, cred ca nu mai are rost sa scrieti un comentariu prin care sa spuneti cat de patetic este totul. Nu de alta, dar ati avea dreptate.


Comentarii

  1. amy

    You know what? Reviews suck bigtime...

  2. wraith

    been there,done that (numai ca la "noi" in loc de "acvariu" se spune "borcan")..dar in rest..the same bullshit :(


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.638
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare