Luni, Iunie 16, 2008, 03:58 AM 

Dilemele evaluarii
     media: 0.00 din 0 voturi

Dupa cum se stie, busy season s-a incheiat. Cum orice sfarsit e un nou inceput, a inceput un nou sezon din alt serial cunoscut prin toate corporatiile si anume ass-kissing season. De fapt, am vrut sa spun sezonul evaluarilor, dar cred ca mi-a luat-o gura (pardon, tastele) pe dinainte si am scris altceva (un mare adevar). Ca orice corporatist care incearca sa-si traga mai multi bani in noul an fiscal (si aici iar mi-au luat-o tastele pe dinainte, trebuia sa spun afirmare si promovare), si unique2 are ceva dileme in acest sens, cum ar fi:

Sa ma leg la cap cu Sunca?

Manualul cu instructiuni pentru procesul de evaluare stocat fain frumos pe intranetul sereului ne precizeaza alb pe albastru inchis ca ar trebui sa cer feedback pentru orice job care a necesitat un numar mai mare de x ore. Carevasazica, si pentru jobul denumit de mine Sunca, reprezentand traducerea ultimelor 3 litere din numele clientului. Numai ca nea Sunca e manageriat de nea Petrica, fapt care coroborat cu miserupismul proverbial al clientului se traduce prin neterminarea jobului la aproape 3 luni de la inceperea lui.

Cum Petrica e un tip nesuferit, care se tine de tine si in concediu si nu te lasa in pace (mai ceva ca Dobanda din reclama cu BT), iar eu i-am dat flit imediat ce m-am vazut cu sacii in caruta (vacanta de la inceputul lui mai), e posibil ca mamiferul african sa nu fie asa de entuziasmat cand imi va nota prestatia. Adica na, goriloiul se vede deja manager, n-are nevoie el de sclavi care sa nu se supuna si sa nu-l lase pe el sa raporteze productie tripla la hectar, a la epoca apusa.

Asadar, urmez indicatiile a la carte si cer evaluare, riscand un feedback deplasat sau merg pe burta si ma fac ca ploua, riscand niste auto-sesizari de la statisticieni?

Si totusi..ce ma fac cu Petrica?

In stilul dictatorial descris foarte bine in Busy Season, Petrica a avut grija sa smulga pe vreo 3 joburi, rapindu-mi astfel posibilitatea de a lucra cu niste oameni destepti. Ideea pe care a mers Petrica e simpla: a vazut ca pot, nu ma plang si sunt mereu la serviciu dupa curul lui. Iar eu, crezand ca mai am putin si scap de el, am ezitat sa-i sar la gat. Mare greseala, pentru ca astfel am acumulat deja aproape jumate din timpul lucrat in Busy season pe joburile lui.

Na, naspa moment, oricat m-as stradui sa ocolesc Sunca, de Petrica nu scap fara sa-i cer cel putin una bucata evaluare. Si, in spiritul lui de Zorro, oricat de mult m-as fi straduit pe joburile alea, Petrica isi va aduce aminte de Sunca. Caz in care iar am doua variante: ori mi-o iau pe joburile alea si sper sa iau bine pe altele (cat sa le spun cavalerilor mesei rotunde ca Petrica e nebun), ori incerc o combinatie de ass-kissing pe Sunca plus auto magna cum laudae pe Petrica’s jobs.

Asadar, ass kissing pe Sunca (dar asta ar insemna sa muncesc iar ca ultimul sclav in loc sa ma uit la Euro 2008) sau lupta pana la capat anti-Petrica?

Lantul slabiciunilor

Ei, da, dupa ce mi-a rumegat fiecare cifra din raport si mi-a facut juniorii sa ma intrebe de ce dracu au fisierele ora modificarii 3:00 AM, Reactionaru mi-a cerut feedback. Cica sa-i evaluez capacitatea lui de administrare a unui job, de reprezentare in relatia cu clientul (de la cat a delegat nici nu stie cand am semnat) si de ... teaming! Ce sa zic, super teammate a fost el, singura interactivitate din partea lui fiind re-rutarea intrebarilor hitlerinilor catre mine si intrebarea periodica: What’s the status, man?

Numai ca...stai! Nu pot fi sincer, pentru ca la randul meu am facut si eu cerere de feedback catre Reactionar. Mai mult decat atat, cererea lui are dead-line mai rapid decat a mea. Ca atare, il pleznesc pe lenes, ma plezneste si el imediat cu evaluarea lui!

Prin urmare, sunt corect si il execut, sau aplicam legea lui O(h)m: sunt om, esti om, trebuie sa traim toti?

Calitate sau eficienta?

Unul din fenomenele insulare datorate unor manageri de-abia coborati de prin bananii si lamaii din Kenya, Zambia, Ghana si alte tari civilizate este munca in zadar, sau cooperativa munca cu umarul. Majoritatea bananierilor nu au habar de ceea ce ar trebui ei sa faca in contextul economic particular al insulei. Dar nici nu invata. Pentru ei e mai important sa-si asigure curul cum stiu ei mai bine, turnandu-si un sarcofag mai ceva ca la Cernobal prin supra-munca pe care o ordona intregii echipe in totala necunostiinta de cauza.

In acelasi timp, data fiind inteligenta firmei de a masura costurile prin folosirea unor rate orare mai aberante ca cele de la Paper F2, tot magarusii de mai sus impun terminarea proiectelor in cat mai putine zile (si nerecunoasterea de ore suplimentare , implicit). Ca atare, degeaba iti strici sanatatea si nervii lucrand pana la ore nerezonabile, mgr-ul va dori sa spui ca ai lucrat (si implicit terminat totul) 5 ore pe zi, 4 zile pe saptamana in loc de 15 ore pe zi, 7 zile pe saptamana.

Ca atare, tinanand cont ca ai facut totusi un compromis din cele doua paragrafe de mai sus, pe ce pui baza la autoevaluare? Ca ai muncit ca asinul pentru niste m(a)g(a)ri (dovedind maxim atasament fata de firma) sau ca ai fost culmea eficientei si ai minimizat resursele sereului?

Formal sau informal?

Deoarece si HR-ul are joburi pe-acolo si trebuie si ei sa-si justifice cumva existenta, ultima gaselnita a corporatismului este upward feedback. Adicatelea, tu, care oricum muncesti pe branci pana la lasarea intunericului (si aici soarele apune aproape de 10 seara), dupa ce ca trebuie sa-ti faci autoevaluare (la ce bun, oricum minti de nici tu nu mai stii ce-ai scris a doua zi?) si sa faci evaluarile la juniori mai trebuie sa ceri feedback si de la juniori? Greu de crezut dar chiar asa e, chipurile sa-si dea cavalerii mesei rotunde seama mai bine cand judeca promovarile.

Una din scaparile lor a fost posibilitatea feedback-ului informal. Mai ales ca daca nu-ti convine ce ti-a scris ala pe mail, ii dai un delete din inbox si te faci ca nu ai primit niciodata mailul. Apropos, mi-a scris o scotianca ceva de language barrier. E drept ca la limba ei de balta trebuie sa faci eforturi sa intelegi ceva :) Asa ca o sa-i dau un delete.

Iar intrebarea ar fi ce faci: alegi evaluarea formala (dovedind inca o data cat de mult tii la valorile firmei) sau mergi pe burta si te asiguri ca nu orice nebun se va razbuna pe tine, alegand un mail cu titlul informal feedback?

Si acestea fiind zise, sa va vad: vreau evaluare la insemanarea asta, da?


Comentarii

  1. Elena

    Credeam ca la mine pe plantatie e greu... Dar intre doua recolte de bumbac, am aruncat un ochi la tine aci si am concis: faine joburi, pacat ca avem manageri! :d


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.618
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare