Luni, Martie 3, 2008, 12:17 PM 

Aniversare (sau cum ma vad dupa 5 ani)
     media: 4.00 din 1 vot

Astazi unii mi-ar putea ura ‘La multi ani’. Astazi e 3 martie 2008, sau ziua in care aniversez 5 ani de corporatism. Da, cifra magica 5, cea atat de des intalnita in acel Cerinte candidati: peste 5 ani experienta dar si in Cum te vezi peste 5 ani?Azi e doar o zi banala in care ma duc la serviciu, ma cert cu un reactionar si cu o dasteapta intitulata director, ma mai intreb o data ce caut eu aici, ma uit pe contul bancar si incep sa gasesc raspunsuri, si lista ar putea continua. Surprinzator poate pentru o zi care a fost un first time pentru mine in fiecare an.

Dupa 4 ani

Acum un an pe vremea asta, veneam la pomul laudat dupa experienta nefericita cu preluarea firmei la care lucram de catre Gigi. Din pacate, nu ma gandisem la vechea zicala romaneasca care mentiona ceva de un sac. Amagit de renumele unei firme foarte puternice in domeniul ei de activitate, de o pozitie chipurile ravnita de catre alti corporatisti dar si de sustinerea a 3 colegi cu care mai lucrasem, aveam sa sfarsesc printr-un record greu de egalat. Dupa numai patru luni in care am privit uluit la prostia emanata de contabila contopista, infumurarea nesustinuta de rezultate a dashteptului de la IT si debandada imensa din ceata unei echipe straineze chipurile meticuloasa, mi-am luat talpasita pe insula de pe care scriu acum.

Dupa 3 ani

Mailul primit in urma cu exact 2 ani marca prima marire de salariu intr-o perioda non-standard (in afara incheierii anului fiscal de grup sau statutar). Nu era nimic spectaculos, un 10% aplicat tuturor in vederea introducerii lui Gigi, asul din maneca managementului pentru retinerea angajatilor. Formularea mailului il facea insa si pe Machiavelli sa fie invidios pentru mijloacele folosite pentru obiectivul suprem: peticirea firmei in posturi cheie cu costuri minime.

Mai pe sleau, managementul local avea nevoie de-un sefut (ca sa-l parafrazez pe drac) in aria mea care sa raporteze direct dictatorului directorului. Doritori erau destui, dar marea problema pentru firma era ca nu vroia nimeni sa vina la munca patriotica . Asa ca s-au gandit ei ca omul adus cu multe chinuri de catre mine m-ar putea foarte bine inlocui deja, urmand ca eu sa fiu sefutul. Ca nu cumva sa-mi dea prin minte ca as putea avea pretentii salariale, au avut grija sa faca un scenariu la care nu s-ar fi gandit nici macar JR din Dallas sau T-bag din Prison Break.

Pasul 1 – mail: Draga unique2, primavara iti aduce bucurii si o veste buna, salariul tau urmand...[mamaaaa, ce vrajeala ieftina!]. In urma activitatii tale de la [Ante-Gigi S.A.] au fost rasplatite calitatile [bulleturi] .. Totodata, am identificat urmatoarele domenii in care poti imbunatati... Mai sa fie! Asta e 2 in 1 mai ceva ca producatorii de cafea instant si ca maslu-ul Neprihanitei! Adica si vrajeala cu marirea de salariu dar si evaluare (sau feedback report), ce sa mai, ne-am tras look de multinationala !

Pasul 2. Fraierul de unique2 trebuie sa observe ca are un singur bullet de calitati (care comprima tot cv-ul, vreo 20 de chestii despartite cu virgula) si 4 puncte de improvement-needs. Totodata observa ca cele 4 puncte de imbunatatiri sunt dintr-un alt film, adica din fisa unui post superior. Cumva trebuie sa realizeze ce noroc ar fi pe capul lui sa primeasca un astfel de post in ciuda scorului de 1-4 si cat de recunoscator ar trebui sa fie managementului pentru imensa oportunitate oferita

Pasul 3. Fraierul are impresia ca e mare si tare daca pune piciorul in prag si sugereaza o promovare. In realitate, pune botul la scenariul directorului care spune jenat ca o sa analizeze situatia. Dupa o pauza strategica de doua saptamani, revine cu o oferta rapida pentru pozitia de sefut, evident cu salariu de 20% sub piata. Nu uita ca la final sa-i sugereze sclavului inca o data de eterna recunostinta pe care trebuie sa i-o poarte pentru ca i-a dat cateva sute in plus si l-a confirmat pe un job ale carui responsabilitati oricum le indeplinea si inainte.

Dupa 2 ani

Pe 3 martie 2005, am adus prajituri la munca. Nu pentru ca as fi sarbatorit 2 ani de corporatism, ci pentru ca maica-mea face niste prajituri tare bune si, fiind la dieta, am decis sa-i las si pe altii sa-si strice silueta. Oricum, fiind o atmosfera destul de apasata si secretomana am decis sa mai fac lumea sa rada: Am adus prajituri ca implinesc 2 ani in firma! Dar sa nu-mi ziceti ‘La multi ani’ ca ... nu vreau! Evident, toata lumea era pe jos de ras. Toata lumea, adica 4 oameni, cu mine cu tot, prezenti la client sub-contractati de alta firma de consultanta din afara.

Intr-adevar, ce rost mai avea sa raman? Deja Dragostea din Tei avea impresia ca e firma ei iar eu incepusem sa am aceeasi impresie. Nu ca e firma mea, ca e a ei. Culmea culmilor: la un moment dat, una din cele 3 colege ii zice alteia cam rautacios: Aaa, La multi ani draga, ca stiu ca si tu tot pe 3 martie ai venit, odata cu unique2. Lui unique nu i-am zis, dar tu esti rea, tie iti spun! Si da-i si razi, ca de obicei.

Ei, da, rautacioasa avusese dreptate: reaua a fost singura care a implinit si 3, si 4 dar si 5 ani in firma, ultimele doua aniversari fiind totusi la o sucursala din strainatate. Chiar, e 3 martie, mai vrei sa-ti mai zic La multi ani? :) Si rautacioasa a plecat din tara, a mai ramas un singur om in Bucuresti. Si daca inca va intrebati dupa 3 paragrafe de ce acel 3 martie 2005 este un first time sau un nou inceput pentru mine, ei bine, da: cel de-al patrulea om din misiunea imposibila nu e nimeni alta decat Neprihanita!

Dupa un an.

As putea spune ca acum exact 4 ani, mi s-a pus pentru prima data in fata un dosar si mi s-a spus: Fa-l! N-as fi foarte exact. In primul rand, nu mi l-a pus nimeni in brate, l-am cautat singur in dulap pe cel de anul trecut si am facut singur altul de la zero pentru raportul de trimestru. In al doilea rand, nu mi-a spus nimeni din firma, mi-a spus chiar cineva de la client, mai precis the big boss, fiindu-mi reamintit totusi si de la firma duminica dupa-masa ca trebuie facut pentru luni.

Intrebare duminica pe la 4 PM catre senior (eu fiind inca junior): Pai am facut eu ce stiam vineri si sambata si azi dimineata (in conditiile in care in vara mi se daduse o saptamana, dar deh, acum era busy season), dar cum sa fac partea asta mai naspa de final? Liniste. Intrebare de la senior: Auzi,ma, tu stii de ce a trecut consultantul strada? Iar liniste. Zic eu: Nu! Cum? Usoare rasete: A luat dosarul de anul trecut si a vazut ca asta facuse si in urma cu un an! In fine, nu mai puteam zice nimic, am luat dosarul si pe la 4 dimineta am trecut strada.

Acum 5 ani

Acum 5 ani, d-ra Lavinia de la HR-ul unei firme de consultanta (nu a noastra, chiar aia de ne sub-contractase pe noi in jobul cu Neprihanita) parea a fi extrem de interesata despre cum ma vad eu peste 5 ani. Raspunsul meu ca este un interval lung de timp si ca cel mai probabil ma voi hotari peste 2-3 ani daca vreau sa continui pe aceeasi cale sau sa o schimb (ceea ce s-a si intamplat in realitate) n-a parut sa o satisfaca asa ca a continuat la infinit cu intrebari, chipurile ajutatoare.

Asadar, draga Lavinia, imi pare foarte rau ca nu s-a inventat masina timpului. Altminteri, m-as fi intors special in timp pentru a-ti da urmatorul raspuns:

Dupa 5 ani ma vad cautand un sens in viata mai ceva ca Lydia in jurul lumii in cautarea florii cu sapte culori. Dupa 5 ani, ma vad ajungand la concluzia ca sintagmele ‘sa muncesti pana cazi jos’ sau ‘sa muncesti pana mori’ nu mai sunt doar metafore. Dupa 5 ani, ma vad in situatia in care stiu ca a spune ‘Nu’ nu reprezinta de cele mai multe o alegere, ci o utopie. Dupa 5 ani, ma vad un sefut care exploateaza sclavi pentru a fi el insusi mai putin exploatati de catre sefi. Dupa 5 ani ma vad avand o scara de valori , entuziasmul lasand loc bullshitingului, adica acelei calitati care-mi va aduce cele mai mari realizari (financiare) pana la urma. Dupa 5 ani, o sa te cunosc atat de bine o sa te invat asa de bine, Lavinia, incat o sa pot angaja un copil de pe strada dupa un scurt training cu bullshiturile pe care tu vrei sa le auzi de la candidati.


Comentarii


  Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
  E-mail: corporatistu@gmail.com

  Cautare

  Categorii

  Aboneaza-te la insemnari


  Dracu

  CAPITAL

  Ziarul Financiar

  Prosport

  Blog Status

  Vizitatori:304.620
  Insemnari:223
  Comentarii:275
  powered by
  www.ABlog.ro
  Termeni si Conditii de Utilizare