Vineri, Octombrie 19, 2007, 06:25 AM 

Terminatorii padurii
     media: 0.00 din 0 voturi

Unul din primele lucruri pe care l-au remarcat prietenii mei din Romania a fost semnatura mea electronica de la noul job. Pe langa faptul ca am o titulatura care-i face pe unii sa creada ca as fi cine stie ce director (iar la anul, daca promovez, va fi ceva de genul secretara ), se poate observa o anumita preocupare a firmei pentru mediul inconjurator. Care se concretizeaza in felul urmator:

P Reduce your impact on the environment, please think before you print this e-mail.

Ideea nu e rea, mai ales ca daca esti pe o insula mica inconjurata de ocean, si nu esti Eminescu scriind Mai am un singur dor o sa realizezi ca n-ai sa gasesti prea mult codru cat sa scrii sau sa printezi memorii. Fie ele si ale unui corporatist.

Din pacate, politica de tip environmental friendly e doar unul din aspectele in care pe afara-i vopsit gardul, si-nauntru leopardul. Care leopard consta in metri patrati buni de copaci masacrati pentru printarea mailurilor de corespondenta cu clientii. Care dosar are intre 50 si 100 de pagini pe an, in conditiile in care sunt 2500 de clienti.

Imaginea din “pivnita” (basement) este dezolanta. O camera mult mai mare decat dormitorul meu este plina de la stanga la dreapta si de sus in jos (rafturi supraetajate si pe sine) de dosare cu peste un milion de pagini adunate in cursul unui singur an. Cultul dosarelor voluminoase si al reviziilor de hartii printate si semnate este bine perpetuat de la an la an. Ceea ce imi aduce aminte intr-un fel de contabila contopista :)

Maronii din tara care se afla totusi pe primul loc la ceva (in topul stirilor sangeroase de la Euronews) comit adevarate atentate asupra padurilor. Nu cu mult timp in urma am dat de un client care facea procese verbale pentru orisice rahat de tranzactie. Am avut inspiratia sa-l sun pe fundamentalistul de manager, ca altminteri cine stie ce crize facea daca ma intorceam la birou fara procese. In loc sa fac acolo o listuta de o pagina cu toate maruntisurile, teroristul imi ordona sa fac copii. Nu copilasi, copii dupa cele o suta si ceva de pagini in conditiile in care clientul nu avea un copiator cu auto-feeder.

La alt client, un junior a incercat o revolutie, copiind procesele dar facand si un memo. Din pacate, am aflat de initiativa lui spre finalui jobului cand m-am trezit eu cu 3 pagini de alte hartii scrise de mana de catre extremist. Era manager review-ul. In care era o remarca ‘we usually do not make memos, we just take copies’. Ok, ma intreb ce oare ar fi vrut sa-i scriu la rubrica de clearance, ceva de genul sa traiti, maharajahe, ca la noi la romania suntem saraci si n-avem hartie de copiator, padurea va aprecia gestul.

Culmea culmilor a venit spre sfarsitul jobului cand ne-a sesizat clientul ca ar vrea sa schimbe situatiile rapoartele cu vreo 5 milioane de euro. Si mare dreptate avea, ca in memo-ul ala de o pagina se vedea foarte clar rezolutia unui punctulet din cele 100 (majoritatea nerelevante) ale proceselor verbale. Numai ca, in goana dupa dead-line, managerii vechi si noi n-aveau cum sa vada lucrul ala rasfoind aiurea fotocopiile proceselor. Ar fi putut sa vada daca ar fi citit memo-ul, dar ...nefiind in procedura lor “standard” nu s-au mai obosit :)

In fine, astazi am fost obligat sa comit un nou genocid asupra putinilor copaci de pe insula (de fapt, importa la greu oricum cu asemenea fanatici).Unul din big-bosi trebuia sa revizuiasca rapoartele clientului. Impreuna cu check-listul nostru. Mai pe scurt, 5 rapoarte (4 firme + raportul consolidat) de cate 25 de pagini, doua checklisturi de cate 52 de pagini pentru rapoarte si inca doua checklisturi pentru listarea la bursa de 10 pagini. In total, 250 de pagini.

Ceea ce n-ar fi fost o problema, doar le aveam la dosar, trebuie doar sa le iau de-acolo si sa le dau bossului. Numai ca il aud pe terorist: You have to make copies, originals should stay on file! Ok, deci fac copii pentru o revizie interna, atata timp cat hartiile alea oricum nu parasesc firma si sunt produse de mine, cu versiunea electronica pe calculatorul meu si back-up pe server !!!

Copii eu doua checklisturi (104 de pagini), personajul isi da seama ca nu le-a revizuit. De fapt, sa le semneze pe fiecare pagina sa mai distruga si pixul (din fericire, biodegradabil). Trebuie sa arunc cele 100 de pagini si sa astept finalizarea reviziei. Intre timp, decapsez rapoartele si ma duc la fotocopiator. Care fotocopiator nu putea sa strige Sunt stricat si iau doua-trei foi deodata si pe unele le indoi si ma blochez.

Asa ca mai arunc inca 15 pagini copiate aiurea si ma duc la copiatorul din pivnita.Intre timp, imi aduce si extremistul checklisturile gata semnate si intr-un final Big Bossul primeste juma de top de A4 la revizuit. Intr-o lume ideala, ar fi primit doar un mail cu un link catre locatia de pe server unde se afla fisierele revizuite, tot electronic, de catre manager. Dupa care, ar fi vazut lumina tiparului pentru prima si ultima oara cu ocazia trimiterii catre client.

In lumea reala, bilantul foilor de hartie A4 ditruse in mod inutil este urmatorul:
- 250 de pagini pachetul initial pentru manager review
- 250 de pagini pachetul pentru revizia Bossului
- 104 pagini distruse pentru ca au fost copiate fara sa fie revizuite
- 15 pagini distruse datorita unui copiator defect
Total: 619 pagini A4, adica 38,6 metri patrati de hartie. Dumnezeule, oare cati copaci am distrus astazi?

In Romania, am remarcat faptul ca noii angajatori ai Dragostei din Tei sunt, teoretic, la fel de preocupati de mediul inconjurator. Cel putin asa reiese din mailul (pe care o sa-l prezint saptamana urmatoare, ca e super misto) trimis a carui semnatura electronica releva urmatoarea traducere in limba romana:

P protejeaza mediul inconjurator - esti sigur(a) ca e nevoie sa printezi acest e-mail?

Nu stiu cam cu ce se ocupa ea pe acolo acum, dar pe vremea cand lucram impreuna la prezentari pentru clienti (ni s-a alaturat si Neprihanita mai tarziu), mormanul de hartie aruncat la gunoi ajungea adesea la juma de metru (in inaltime) pe zi. Ca si pe aici, lumea era comoda si prefera sa mazgaleasca cu pixul pe foaie in loc sa foloseasca triada mouse – cursor – monitor. De multe ori, sefii erau ingrijorati de nuanta culorilor imprimate. Schimbam cartuse, imprimante, culori de fundale si texte, printam de 10 ori aceleasi seturi de prezentare pana cand simtul estetic al Bossului suprem nu mai avea nimic de obiectat.

Probabil ca fiecare dintre voi a intalnit astfel de situatii nefiresti. La Hitler, tot felul de tampiti veneau si ne tranteau cate o prezentare pe beamer dublata de zeci de pagini printate la care toata lumea motaia dupa care arunca prezentarea undeva in coltul unui sertar. Nu stiu de cate ori ati asociat aceste abuzuri cu defrisarile masive, cu alunecarile de teren generate, cu umiditatea din ce in ce mai scazuta, cu incalzirea generala datorate pana la urma unor cretini inconstienti.

De cate ori, in toate corporatiile astea s-a pus problema printarii fata-verso, printarii a cate 6 slideuri pe pagina, reviziei cu track changes (sau cu strikethrough) direct pe documentul electronic sau a altor modalitati de economisire a hartiei? De prea putine ori, daca nu niciodata. Indemnul ‘Please think before you print’ pare a fi adresat doar studentilor care lucreaza part-time si care sunt avertizati sa nu-si printeze cumva referate de 6 pagini.

Oricum, am ramas placut surprins de initiativa unor prieteni mai mici ca varsta (sub 25) de a-si atasa acest indemn ecologic la semnatura electronica din mailul personal (yahoo, google). Poate ca odata vor ajunge ei in locul acestor killeri de copaci. Pana atunci, am hotarat ca la fiecare insemnare de pe blog sa adaug la sfarsit acest environmental friendly logo. Poate voi fi urmat.

P Ajutati la reducerea risipei – nu printati aceasta insemnare.


Comentarii

 1. Marian

  Am primit si eu e-mailuri cu acelasi mesaj. De fapt asa am si ajuns pe acest site, am cautat pe internet sa vad ce articole exista, daca este vreo campanie a unui ong, etc.

  Din pacate nimic. Ma asteptam ca asta sa fie noua "moda" de responsabilitate a companiilor sau macar o campanie de responsabilizare initiata de vreun ONG.

  Nu am gasit nimik.

  Am mai gasit insa un site foarte interesant www.felicitariafaceri.ro care de fapt este http://www.keepto.ro
  Un site de felicitari online profesionale pentru firme si antreprenori. Este o buna alternativa la felicitarile clasice in incercarea de a limita risipa.

  Din pacate nici pe acest site de felicitari virtuale nu am gasit o proovare asa cum ar trebui.

  M-am alaturat si eu celor mici si am adaugat la semnatura mea de email P protejeaza mediul inconjurator - esti sigur(a) ca e nevoie sa printezi acest e-mail "P protejeaza mediul inconjurator - esti sigur(a) ca e nevoie sa printezi acest e-mail?" si mi-am facut un cont pe www.keepto.ro pentru a trimite felicitari virtuale in locul celor clasice (pe hartie).

  E mai ieftin si ecologic. Sa speram ca de acum inainte pe toate mailurile pe care le voi primi voi gasi aceasta fraza si ca nu vor fi doar niste cuvinte aruncate degeaba.

  P Ajutati la reducerea risipei – nu printati aceasta insemnare.

 2. keepto

  Avem in lucru o astfel de campanie.
  Si noi speram de asemenea ca tot mai multi sa constientizeze importanta de a reduce risipa de orice fel.

  In scurt timp vom lansa aceasta campanie pe


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.391
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare