Marti, Ianuarie 30, 2007, 09:19 PM 

Viata mea bizi
     media: 0.00 din 0 voturi

Titlul postului este preluat dintr-un brainstorming session din SRL. Era intr-o perioada de relache ori inainte ori dupa busy season cand corporatia a decis sa externalizeze unei firme de HR un exercitiu de imbunatatire a comunicarii. Am intrebat moderatorul daca e o greseala de redactare cu acel cuvant in engleza. In mod normal ar fi fost busy = ocupat.

Mi-a raspuns ca nu. Cuvantul fuseses scris intentionat astfel, pentru a ilustra, chipurile, caracterul informal al discutiei. Acum are mai putina importanta desfasurarea acelui eveniment. Conteaza insa ca cineva articulase o maxima desteapta. Ca cineva constientiza ca viata bate munca si ca pana la urma omul trebuie sa-si prioritizeze viata si de-abia pe urma responsabilitatile de la lucru.

Ce viata ocupata ati putea avea voi?, ar putea intreba un adult de 40 de ani. La 23-25 de ani e cea mai frumoasa perioada a vietii. Cand eram eu ca voi... Acum am griji: sa fac mancare, sa am grija de copii. Voi ce grija aveti? Traiti-va viata! La noi, mancarea era rezolvata cumva. La 9 seara comandam o pizza de la birou si o decontam pe client Cat despre copii, majoritatea colegilor aveau deja un copilo-animalut pe siteul interactiv neopets. Pe care il intretineau pe la client cand acesta intarzia cu lucrarile promise. Ei da, pe langa blog, chiar si eu am un animalut virtual, AlinaIoana, „nascut” tot la un client, intr-unul din timpii morti. Despre nasul lui, voi vorbi intr-unul din posturile viitoare.
Oricum, privindu-l e usor sa-ti dai seama cat de bine as fi avut grija de o fiinta reala :)

In cazul vietii mele bizi, DJ Project a reusit anul trecut s-o ilustreze destul de bine: In loc de iubiri primesc amagiri. Ulterior, Eamon a pus punctul pe i: Now it’s a fucked up situation. Si uite asa cred ca am fost destul de convingator in a explica de ce nu-mi fac griji despre copii, nevasta si treburile gospodaresti in general. Pe langa subiectul inevitabil, munca, am mai fost prins de cautari de locuinta (m-am mai mutat si eu), de calculator, de blogging si de strans bani pentru diverse: masini, casa etc.

Nici in alte cazuri ale colegilor corporatisti viata bizi n-a fost prea roza. Pe langa realitatea trista a unor divorturi (mai ales la cei cu functii inalte), viata bizi de la serviciu aducea certuri si in familiile mai nou intemeiate. Multe porneau de la orele tarzii (sau dimpotriva, mici – 3 dimineata). Imi amintesc si acum spusele unei tipe care lucra la un client si al carui sot lucra la noi in corporatie. Cand il vad cum vine si se duce in bucatarie cu laptopul si sta acolo pana il uita Dumnezeu imi vine sa imi iau campii.

Stim insa cu totii care anume este atributul esential al unei vieti bizi: overtime, sau ore suplimentare . De fapt, aceasta este caracteristica de baza a corporatistului. Fara overtime, corporatistul nu ar mai exista. Ar fi un functionar angajat la patron, roman sau strain. Ar fi un salariat, un angajat, orice, dar nu corporatist.

Unora ajunge chiar sa le placa. Cel putin la inceput. Un viu exemplu este chiar CSI (Corporate Stress Item, pentru cei care n-au mai citit blogul). Mi-amintesc si acum, desi au trecut ceva ani.Ii straluceau ochii cand a spus ca a stat pentru un proiect pana dimineata la ora 5. Alti prieteni, dimpotriva, mi-au spus o istorie amuzanta. Corporatia lor se mutase recent intr-un sediu care fusese hotel cu putin timp in urma si plecau si ei ca tot corporatistu la 4-5 dimineata. Va inchipuiti insa ce gandeau taximetristii care luau comanda dintr-un loc pe care ei il stiau de hotel central pentru a duce o fata la 23-24 ani intr-un cartier marginas (unde locuia tanara corporatista).

De ce insa toate aceste sacrificii? Putini mi-au zis ca fac asta pentru a face acolo cariera. Majoritatea au marturisit ca fac asta pentru a invata cat mai multe intr-un timp scurt. Pentru ca apoi sa faca un CV bun si sa plece. Curios este insa ca aceste firme exista si in strainatate. Si dupa cum spunea PIC intr-un comentariu In inima Europei, corporatistii sunt cuminti. Pleaca la ora 6 iar daca se intampla sa plece odata la 8 vorbesc despre asta o luna. Oare in centrul UE nu se invata? Sau ajungem din nou la corporatismul balcanic, unde lacomia unora evaluati la P&L (care primesc bonus in functie de profit) face din om neom?

Am unele franturi de amintiri din copilarie . Din clasa a-II-a mai precis. Ne citea invatatoarea pasaje din niste povestiri duioase. De autorul acela care la un moment dat povestea cum lipsea tatal lui si cum a reparat el clanta si ce bucuros a fost cand mama sa a crezut ca a venit tata acasa. Desigur, Andressa sau alt blogger mai cult si mai putin inrait ne-ar putea edifica asupra identitatii autorului. Vroiam insa sa va povestesc despre o schita in care un om presteaza ore suplimentare iar cu banii castigati reuseste sa faca o surpriza foarte placuta familiei. Aceasta era ideea pe care o pastram despre orele suplimentare. A venit insa corporatismul si mi-a stricat toate imaginile din copilarie.

Acum corporatistul este cel care iti spune in fata chiar de la angajare ca overtime-ul nu este platit pentru ca nu se incurajeaza ineficienta. Evident, vei constata singur ca numai ineficient nu esti si totusi nu esti recompensat. Alte firme au fost mai smechere. Au dat, cel putin teoretic bonus pentru overtime, dar au eliminat orice alt bonus. Cu alte cuvinte, au descurajat eficienta pentru a incuraja ineficienta. Bineinteles, plata orelor suplimentare era conditionata de zeci de aprobari care adesea se transformau in refuzuri.

Cand am ajuns in sfarsit senior (fara sa am si cultul aferent), un junior mi-a zis: Esti un exploatator. Ce faci tu se cheama exploatarea omului de catre om. Citat din comunisti. Glumea, evident. Oricum, nu lucra decat 4 ore pe zi. Dar adevarul ramanea unul singur: atata timp cat voi permite corporatismului sa imi influenteze viata (profesionala, sociala sau chiar personala), aceasta nu va putea fi decat bizi. Chiar foarte bizi.


Comentarii

  1. PIC is back

    e cu dus si intors asta cu europa sau cu alte tari vs balcanismul nostru. desi are o gramada de "chestii" dragute, modelul de munca european, cel putin cel de care m-am izbit eu (stii, corporatie din randul celor despre care povestesti) este mult mai nasol decat al nostru. poate o sa pun o data un comment despre treaba asta, ca sa intelegi cam ce vreau sa zic. ideea era ca nu, nu e totul atat de alb si negru si inversunarea cu care dansezi pe aceasta tema face bine celor care citesc. dar tie cat de bine iti face?


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
E-mail: corporatistu@gmail.com

Cautare

Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Dracu

CAPITAL

Ziarul Financiar

Prosport

Blog Status

Vizitatori:304.464
Insemnari:223
Comentarii:275
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare