Duminica, Ianuarie 14, 2007, 10:25 PM 

Elementul de stres corporatist
     media: 0.00 din 0 voturi

Voi scrie astazi despre elementul de stres. Corporate Stress Item. In principiu e aceeasi persoana pe care o stii din facultate. Cea care se vaita inainte de examene. Ca nu stie, ca n-a invatat, ca daca da ceva si nu stie... Asta pana la examen. Acolo sta cocosata scriind in continuu cu capul usor aplecat peste mana dreapta. Nici o sansa sa copiezi dupa ea. Dupa examen, aceeasi poveste: vai, ca n-a facut, ca a facut varza totul, ca ce se face daca-l pica, ca n-a mai picat niciun examen... Da rezultatele si o vezi cu un 10. Zambeste fals, plina de fericire, dar n-o tine mult pentru ca se gandeste deja la urmatorul examen.

Acum nu mai streseaza doar o grupa sau o serie la ASE, ci o intreaga corporatie. Sau in fine, poate e prea mult spus. Poate doar pe cei din open office si pe cei cu care lucreaza direct.

Bine, intre timp devin multi stress items, vezi si postul preluat intitulat ‘FW: Only for your information’. Ma refer insa la acel element care e stresat din fire. Care isi etaleaza stresul ca pe o virtute inca din ziua 1. Care nu mai stie ce sa faca cu mainile. Care isi cheama colegii sa il asiste cand da un mail important de frica de a nu gresi butonul Send.

Pe primul CSI l-am cunoscut la un induction training. De fapt am cunoscut-o pentru ca este o ‘ea’. Voi scrie o insemnare si despre induction training, deocamdata luati termenul ca atare. Acum revin la CSI. Ea era noua in firma, noi nu. Bineinteles, ea era foarte entuziasmata de lucrul asta… iar noi, victime sigure ale excesului ei de stres. Si de energie. Era singura care-si lua notite si intreba in stanga si in dreapta daca a inteles ea bine. In pauze, recapitula sa fie sigura, nu inainte de a ne intreba de 2-3 ani daca lucrurile stau chiar asa in firma. Intradevar, uneori numai cum erau prezentate acolo nu erau.

Ce ma amuza acum cel mai mult este cand imi amintesc ce ii lipsea cand a intrat in firma. Un lucru extrem de important pentru domeniul nostru: telefonul mobil. Chiar mi-ar fi greu sa-mi inchipui cum reusise sa streseze lumea pana atunci. Ideea e ca si-a dat seama ca stand mult la serviciu nu va mai putea folosi atat de des fixul de-acasa. Drept pentru care s-a decis sa isi cumpere mobil. Cu abonament, ca sa poata vorbi fara sa cantareasca fiecare secunda. Ne-a stresat cateva zile sa ne intrebe ce telefon sa-si ia…. Dar si-a luat !!

Luni a venit victorioasa la serviciu cu trofeul in mana. Ne-a intrebat pe toti ce numar avem memorandu-l in agenda. Nu e greu de ghicit ce abonament si-a luat. Nu am nici cea mai mica intentie de a promova aici o companie de telefonie. Sa spunem ca a luat acel abonament care-i permitea sa vorbeasca multe minute in week-end in retea (dupa ce facuse un sondaj cam cate victime ale stresului ei sunt pe fiecare retea). Dupa care... sa te tii.

Mai rar week-end sa nu primesti un telefon de 30-40 de minute. In care diseca toata activitatea din firma. Mai ceva ca Dan Diaconescu . Spunea repede ce facuse in ultima saptamana, ca sa treaca apoi la interogatoriu. Despre... ce ai facut tu. Si sa nu credeti ca se limita la serviciu. Nu. Viata sociala, culturala si personala a fiecaruia se regaseau printre prioritatile ei. Daca vroiai sa stii ceva, o puteai intreba pe ea. O adevarata agentie de presa. Viata fiecaruia trebuia sa fie o carte deschisa pentru ea.

Mai naspa era sa fii pe proiect cu ea. Ca ala erai. Ieseai cu capul patrat de-acolo. La un moment dat jaful ala de program descris in postul ‚softul nostru cel de toate zilele’ dadea eroare ca un document avea data intocmirii inaintea altuia care trebuia, chipurile, facut primul. Ghici solutia: „Le stergem pe toate si le facem din nou in ordinea in care trebuie”. In aceste cazuri, nu de putine ori primeam mesaje SMS de la alti colegi care avusesera ghinion ‚de echipa’. „O sa omor pe cineva”, era textul acestora. Evident, nu spuneau pe cine, sa nu existe probe in cazul in care s-ar fi tinut de cuvant

Pana la urma am scapat. M-am cerut singur pe alt tip de proiecte decat ale ei. M-a ajutat si prietenul cel mai bun in convingerea managerului. Mi-am luat casti puternice cand era prezenta in open office si i-am dat peste nas de fiecare data. Normal, m-a atacat pe la spate. A raspandit zvonul in firma ca o urasc. Si bineinteles, ca nu se va lasa pana nu va afla de ce. ‚Ce am facut oare sa merit asta? – ma dojenea ea indirect- Lasa ca aflu eu!’ Nu am aflat nici pana acum rezultatul demersurilor ei. Si nici nu ma intereseaza.

Am descris elementul de stres de pe acelasi nivel. Dar acestea pot veni si de ... sub. Stresul de zi cu zi (deadline, munca multa) este accentuat de cel care ar trebui sa te ajute. Cum fac asta? Aoleu, nu imi iese !! Poti sa vii putin? Nu inteleg ce are programul asta. Si ieri a mers, ce naiba? Aoleu, nu predam rapoartele la timp! Vai, cum ne descurcam noi cu sistemele astea? Daca e ceva, pe mine pica toate! Ce ma fac? Va suna cunoscut?

Sau, poate si mai grav, de... deasupra. Nu ma refer numai la scorpii. Ci ... la stresati. Ai terminat proiectul? Estimativ, in cate ore crezi ca termini? Oare alte firme cum or face? Putem afla asta? Asta de ce n-ai facut? Esti sigur ca ai verificat ce au facut juniorii? Vreau dosarul la revizuit... acum !! Te rog coooroneaza... Vreau sa faci asta, asta, asta si... asta! Va suna cunoscut si asta?

Nici personalul suport nu e intotdeauna cuminte. Uite ce-ai facut la imprimanta! Mi-ai dat comanda de papetarie? Ai confirmat participarea la Christmas Party? Ai semnat timesheetul? Iar ai intrat fara sa te stergi pe pantofi! De cate ori sa va spun? Parca ati fi copii!

Ma streseaza A pentru ca desi vorbeste prost engleza, totusi o face. B pentru ca incepe sa-si planga de mila pentru problemele din viata personala . C pentru ca se lauda in pauze ce femei a mai agatat in discoteca. D pentru ca barfeste la o tigara impreuna cu E si F pe G,H si I. J pentru ca e Junior si se vaita aiurea. K pentru ca e un Kocalar . L (de la Love, nu faceti asocieri!) pentru ca m-am indragostit de ea prosteste. M pentru ca e manager si da ordine de pe scaun in tot biroul. N si O pentru ca umbla mereu in gasca si raspandesc zvonuri despre toata lumea. P pentru ca e Prost dar si Pupator cururi ca sa faca cariera. R pentru ca le stie pe toate. S1 ca e Senior si are cultul senioritatii. S2 ca e Scorpie. S3 ca e Sef si face pe sefu. T pentru ca e ...Tare.. in gura evident. U, V, X, Y, Z pentru ca sunt stresati si ei de cei mentionti anterior si nu fac nimic. Ma streseaza toata multimea de la A la Z pentru ca sunt.... corporatisti... si pentru ca sunt personajele acestui blog, la categoria Personaje.


Comentarii


  Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
  E-mail: corporatistu@gmail.com

  Cautare

  Categorii

  Aboneaza-te la insemnari


  Dracu

  CAPITAL

  Ziarul Financiar

  Prosport

  Blog Status

  Vizitatori:304.468
  Insemnari:223
  Comentarii:275
  powered by
  www.ABlog.ro
  Termeni si Conditii de Utilizare