Duminica, Noiembrie 12, 2006, 10:32 PM 

Alternativa la corporatism
     media: 0.00 din 0 voturi

E primavara. Ultimul an de facultate. Cativa colegi de facultate se agita cu cautatul de joburi. Evident corporatiste. N-am chef sa ma chinui cu asta, mai bine spun ca invat pentru sesiune.

E vara. S-a terminat sesiunea, dar e campionatul mondial de fotbal . Mai bine ma uit la televizor. Deja avizierul facultatii se umple de anunturi de recrutari. Multe multinationale. Lasa ca ma apuc de invatat pentru licenta.

E toamna. Am terminat licenta. Unii colegi sunt deja angajati. Eu nu. Nu stiu ce sa mai inventez. Trec pe holul facultatii si vad numai postere cu corporatii imbiind absolventii sa aplice. Ma opresc in fata altui afis. Tocmai mi-a picat fisa. Dau admitere la studii aprofundate. Mai castig timp astfel cu scuze ca invat la admitere.

Toamna tarzie. Deja CV-ul meu arata o facultate si faptul ca sunt masterand. Si atat. In rest, practica din anul II, de fapt facusem doar lucrarea de practica, trecusem mai rar pe-acolo. Deja se apropia iarna, decid sa caut si eu ceva de lucru, oricum prietenii erau angajati.

Incep sa enumar variantele, excluzand corporatismul. Asadar...

Varianta A. Toata viata la stat

Asta e de fapt o melodie a lui Cotabita. De ce toata viata? Pai daca ai apucat sa lucrezi, nu mai pleci.

Cum ajungi aici? Simplu, pe pile. Spre deosebire de corporatism unde ajungi prin networking. E o diferenta. Am asa ceva? Cam da, nu degeaba ma trag dintr-un oras de provincie.

Incerc sa-mi imaginez o zi normala.
Scularea la ora 6, ca la ora 7 trebuie sa semnez condica. Ajung la 7 si-o semnez. Odata ce-am semnat, pot sa-mi vad linistit de baut cafele si de o barfa mica cu femeia de serviciu. Doar, doar o trece timpul.

Se face 8. Aaa, am uitat de ziar. Inainte de a ajunge la serviciu, trebuie neaparat sa cumpar ziarul. Altfel, risc sa ma plictisesc pana pe la 9-10. Daca are si integrame pe la sfarsit, cu atat mai bine.

Se face 10 - 10,30. Un solitaire ar pica bine. Asta in cazul fericit in care ai un calculator la birou. Daca nu, merge si-o septica cu colegii de birou. Totul e sa-i spui portarului sa tina de sase. Pe-o bere, nu pe gratis.

Pana spre pranz, incerci sa faci un referat, o plansa, sa tai o factura.. Dupa caz. Nu mult, ca pe urma te duci la masa surmenat. Te intinzi cu masa peste o ora, si mai dai si un paharel peste gat, bagat in intreprindere cu tot felul de smecherii (tot spaga la portar e de baza).

Se face 2. Mai ai o ora pana la sfarsitul programului, asa ca daca ai chef mai aranjezi un dosar. Daca nu, lasi pe maine ca ce e mult strica.

Se face 3 si te imbulzesti spre iesire. Daca e zi de salariu, treci pe la bacania de la colt sa lasi jumatate pe mancare.
Te duci acasa si le spui copiilor sa invete. Ca daca n-ai carte, mai tata, n-ai slujba...

Varianta B. La patron

Ma refer la acei patroni care spre deosebire de cei din categoria C, au muncit. Si ca rezultat al muncii, si-a dezvoltat firma ajungand la 10-15 salariati.

Problema patronului e ca investeste in Romania iar problema tarii e ca e populata. Cu tot felul de indivizi, multi cu o mentalitate de lucratori la stat. Care in cele din urma ajung in firma lui.

Acuma intru in scena eu. Si alti proaspat absolventi. Care vedem anuntul de angajare si dorim sa ne angajam la firma patronului nostru constiincios si muncitor. Un vechi proverb spune ca pana la Dumnezeu te mananca totii sfintii. Iar in cazul nostru, sfantul era o "tanti Lina" care nu mai incapea pe scaun si pretindea ca ea te intervieveaza.

Rezultatul: n-ai experienta, n-ai stiut paragraful 2 din modificarea 3 din OG 6 la Codul fiscal etc. Dupa cateva saptamani, era angajata nepoata verisoarei lu' tanti Lina. Nu pe degeaba, pe-o doua pachete de Kent si-o punga de Lavazza.

Varianta C. Sclav la micul intreprinzator

Aici intra nenea ala din reclama cu dealerul autorizat de piese de schimb originale pentru autoturism. Cel care lucreaza pe incredere, dom'le!

In cazul meu n-a fost un nene, a fost o tanti. Care tot pe incredere lucreaza, probabil d-aia nu mi-a facut carte de munca in cele 2 luni cat am stationat pe-acolo.

Oricum, era singura varianta disponibila. Varianta A (de provincie) nu era compatibila cu continuarea studiilor aprofundate (in Bucuresti) iar B-ul era rezervat nepoatei verisoarei lu' tanti Lina.

Pun deci mana pe telefon si-o sun pe tanti Carmen pe numarul dat in Romania Libera . Ma intreaba unde stau dar nu stie unde-i zona Lujerului. Normal, la ea in Husi sunt 2 cartiere, in Bucuresti de unde-or fi aparut atatea? "Lasa - zice ea - ca in strainatate aia lucreaza in alte orase decat in care stau". Iata o caracteristica a micului intreprinzator din Romania: intotdeauna face referinte la strainatate ca un model, evident fara sa fi verificat ca asa e.

Firma era o casuta intr-o curte, in care salasluiau si 2 caini. Lupi. Ar fi trebuit sa-mi dau seama dupa cat de slabi sunt cainii, cam cata consideratie are madam Carmen fata de alte fiinte. Dar am zis ca or fi bolnavi.

Treptat, madam si-a dat arama pe fata. Constructia si terenul nu erau in proprietatea firmei, erau inchiriate. De la Administratia Pietelor, unde sotul era director. Si, desi in contractul de inchiriere scria ca nu spatiul nu se poate re-inchiria, madam scotea bani buni din chiria unei particele din parcela. Legile erau facute pentru a fi incalcate. Daca ai spate. O adevarata filosofie pentru micul intreprinzator

In afara de acea refacturare a chiriei, vorba multa saracia omului. Patroana avea limbarita, dar nu si idei. Limbarita care a facut-o pana la urma sa se desconpire. "Tara asta e in haos - spunea ea. Si nu are sa-si revina, daca voi astia tineri nu alegeti un presedinte tanar si destept cum e .......". In fine, aflam si noi cum de facuse ea rost de spatiu. Totul era un barter politic. Tipic din nou.

O alta caracteristica a acestor intreprinzatori e ocolirea impozitelor. Nu prin facilitati acordate investitorilor, ci prin evaziune. Spre deosebire de manualele de economie, obiectivul organizatiei nu e maximizarea profitului, ci minimizarea acestuia. Pentru ca un profit mai mic aduce un impozit mai mic. Lucru pe care ni-l cerea si patroana.

Am plecat repede dupa doua luni. Dintr-un calcul aritmetic simplu. Decat sa muncesc 48 de ore pentru o anumita suma, mai bine ma apuc de invatat. Daca prind bursa, primesc 75% din aceeasi suma stand in varful patului. Ceea ce s-a si intamplat.
Pana la urma tot din studentie castigam cel mai mult


Comentarii


  Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
  E-mail: corporatistu@gmail.com

  Cautare

  Categorii

  Aboneaza-te la insemnari


  Dracu

  CAPITAL

  Ziarul Financiar

  Prosport

  Blog Status

  Vizitatori:304.527
  Insemnari:223
  Comentarii:275
  powered by
  www.ABlog.ro
  Termeni si Conditii de Utilizare